"Вижте само с какви аргументи излизат - да не се "стреляло" по тях”, коментира президентът Румен Радев в отговор на въпрос защо все още никоя от основните партии не е излъчила свой претендент за Дондуков 2. Изявлението му дойде след откриването на академичната година в Минно-геоложкия университет Св. Иван Рилски.


„Крайно време е г-н Бойко Борисов да спре да използва своята партия (ГЕРБ) като щит, а да защити честта ѝ като се кандидатира за президент”, призова държавният глава.


„Мисля, че е редно. След всички изговорени приказки и предизвикателства. Това е логичният изход”, заключи Радев.


Напомняме, че ден по-рано Борисов обяви, че  „до последния ден няма да има кандидат за президент” от страна на ГЕРБ. От партията вече направиха същото и на вота през 2016г., когато обявиха провалената номинация на Цецка Цачева едва  час преди конференцията си.


Самият Радев посочи, че "на предстоящите президентски избори разчита на подкрепата на всички граждани, които истински желаят промяна и искат България да бъде нормална, демократична, свободна и модерна държава".


Двойката Радев - Йотова официално ще бъдат издигната като независими кандидати за президент и вицепрезидент на вота на 14 ноември т.г. Двамата ще приветстват участниците в Инициативния комитет (ИК), който издигна кандидатурите им. Учредителното събрание ще се състои в понеделник в шеста зала на НДК.


В неделя от БСП обявиха, че Изпълнителното бюро е решило трима от партията да влязат във въпросния ИК - Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова и проф. Радослав Гайдарски.


До този момент подкрепа за Радев-Йотова са изразили от новата коалиция на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев Продължаваме промяната, Има такъв народ на Слави Трифонов и АБВ.


За ГЕРБ и ДПС със сигурност се знае, че ще имат отделни номинации.