Болница в Газа

Свързани новини

20.10.2023 12:59

Болниците в Газа работят на предела на възможностите си

Видян 426 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пропускателният пункт Рафа между Египет и Ивицата Газа се очаква да бъде отворен за преминаване на хуманитарна помощ. Израел нареди да бъдат евакуирани жителите на град Кирят Шмона. Редакторът Георги Петровски с информация за обстановката в Близкия изток:

Египет се съгласи да позволи преминаването на камиони с вода, лекарства и горива за палестинците през граничния пункт Рафа. Според източници от американската администрация, може да има забавяне и началото й да бъде отложено за утре. Очаква се генералният секретар на ООН Антониу Гутериш да посети пункта от египетската страна на границата. Египетският външен министър Самех Шукри посочи:

"Заявявам, че Египет се стреми да осигури продължаването на операцията на пропускателния пункт Рафа и използването на египетския потенциал на летището Ариш за получаване на помощта, предназначена за Ивицата Газа".

Говорителят на Световната здравна организация Тарик Яшаревич каза, че болниците в Газа вече работят на предела на възможностите си, като не достигат лекарства и гориво за генераторите:

"Наистина се надяваме, че ще пристигнат не само медицински доставки, но и гориво, без което болниците не могат да работят. Трябва да има ток за осветление, за кувьозите и други животоподдържащи системи. Така че освен лекарства за хронични заболявания, спешно са необходими гориво и чиста вода".

Израелската страна се обяви против доставките на гориво за Газа в споразумението с Египет за допускане на хуманитарна помощ, тъй като се опасява, че то ще бъде иззето от "Хамас" и ще бъде използвано за атаки срещу Израел.

От израелското министерство на отбраната разпоредиха евакуация на Кирят Шмона, град с около 20 хиляди жители в северната част на Израел, разположен непосредствено до границата с Ливан.

Израелски изтребители са атакували повече от 100 позиции на Хамас в Ивицата Газа през последната нощ, като са бомбардирани десетки командни центрове.


Източник: БНР



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

везни