Свързани новини

04.03.2010 10:27

Болници точат здравната каса с фалшиви епикризи

Видян 2920 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Болници масово източват пари от Здравната каса, като издават фалшиви епикризи, научи 19` от потърпевши пациенти. Пример за това е случаят с онкоболна жена, която неведнъж е постъпвала за операция в Александровска болница в София. Тя казва, че вече е събрала няколко фалшиви епикризи. В тях освен реалната интервенция са описани и други, неизвършени манипулации, които обаче са скъпоплатени от касата и носят добри пари на болницата.
„Чувствам се като „златна кокошка“, защото само благодарение на моя случай отделението печели хиляди левове“, коментира пред 19` болната, пожелала анонимност.
Пациентка на отделението по алергология на същата болница пък разказа, че не са й издали документ за това, че е платила за задължителни манипулации преди операцията. По думите й, въпреки че попитала къде е касата, за да плати, лекарят взел парите на ръка.
Друг начин за печелене на финикийски знаци са открили в Пета градска болница в столицата. Там разковничето се нарича „спонсорство“, потвърдиха потърпевши. Всеки желаещ да постъпи в здравното заведение трябва да направи дарение от 1000 лева. Срещу това получава официален документ, в който дори се посочва име на хирург, който ще направи операцията. Там било отбелязано също, че 20% от сумата отива за болницата, а 80 на сто за екипа, извършил интервенцията. 
„Въпреки че спонсорството е доброволен акт, никой не ме попита дали имам пари, за да дарявам, а ми беше казано, че това е условието да постъпя при тях“, оплаква се потърпевш болен.
При друг случай опериран в същата болница твърди, че е дал спонсорство от 500 лева. Били са му поискани и още 400 лв. за консумативи.
В началото на тази седмица Националната агенция по приходите започна масови проверки на болници, както и на лекари и стоматолози.
Вече 40 болници са дадени на Прокуратурата за далавери. Само в една - Националната ракова болница, се проверяват условията при сключването на обществени поръчки.
Едно от най-драстичните нарушения е установено именно в болницата по онкология. Там пациенти са карани да плащат за иначе безплатното им лечение под предлог, че лечебното заведение няма пари. В същото време предишното ръководство е сключвало драстично неизгодни сделки, които бръкнаха дълбоко в джоба на данъкоплатеца. Докато пациентите плащали неправомерно, изобретателното ръководство на раковата болница депозирало 5 млн. лв. в златен влог. Банката дори дала награда златни кюлчета.
При проверката в пластична клиника пък е разкрито драстично занижаване на облагаемия доход. От там са обявили 400-500 лв. дневни приходи, а при проверката те се оказали над 5000 лева.
Приблизителната сума на укритите данъци само за 2009 г. е 1,7 млрд. лв., сочат данни на НАП. Изнесената от данъчните цифра обхваща всички стопански сектори. От тях сивите счетоводства при медиците са масово перо. 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

риби

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху изграждането на силни

Това е подходящ момент да се съсредоточите върху