Свързани новини

10.12.2019 12:12

Болници искат допълнително плащане от пациенти с доброволно здравно осигуряване

Видян 1260 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лечебни заведения нерегламентирано изискват плащания от пациенти, които имат доброволно здравно осигуряване. За това сигнализира на пресконференция д-р Мими Виткова, председател на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане. По думите й така се нарушават правата на най-уязвимите хора и се пречи на бизнеса да разработи продукти, които да отговарят на нуждите на здравно застрахованите.


Казусът с необходимостта от допълнително плащане от пациенти, които са здравно осигурени и дори имат допълнителен здравен пакет, е възникнал преди няколко години, съобщи д-р Мими Виткова и обясни:


„Когато започнахме своята дейност, болничните лечебни заведения изискаха от нас, твърдейки, че средствата не достигат, което е факт, обществените средства да заплащаме проценти върху клиничната пътека. Някъде са 20, някъде са 30. Нашите осигурени лица не получават нищо допълнително и в същото време към нас текат упреците. Когато имате договор с това лечебно заведение и с тази болница, защо не си оправите отношенията, а те продължават да изискват от нас още доплащане“.


За случаите са уведомени НЗОК и Агенцията за медицински надзор:


„Лекар от кабинета X, най-често това, което наблюдаваме, са гинеколозите – завежда родилка в болницата – това, което виждаме с „Шейново“ и „Тина Киркова“ най-често – пациентката ражда в болницата, той има договор с болницата, болницата си взема парите от Касата, като отчита дейността си, извършена от този лекар от извънболничната помощ, но този текст на НРД позволява, тъй като лекарят от кабинета няма договор с Касата, лекар и завеждащ отделение в болницата преподписва документа към Касата, но този, който е преподписал, обобщено болницата, не носи никаква отговорност“.


От Асоциацията са разговаряли с ресорния министър Кирил Ананиев, който се е ангажирал да разпорежда проверка на всеки подаден сигнал.


Източник: БНР


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак