Свързани новини

29.01.2009 18:18

Болестта на депутатите

Видян 2466 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.5000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ще се признаят ли за убийци избраниците?


Ловджийското лоби в парламента многократно е доказвало, че когато  трябва да се отстоява хобито да се убиват животни, червени, сини и жълти могат да са по-единни от всякога. Наскоро трябваше да се решава дали за умишленото и неоснователно умъртвяване и за проявата на жестокост към животно, освен глоба да има и пандиз. Въпреки че поправката бе подкрепена на първо четене от земеделската парламентарна комисия, „болните“ ловджии скалъпиха поредния депутатски трик. В качеството си на шеф на правната комисия, превърналият се във враг номер 1 на животните Янаки Стоилов не пусна мярката до пленарната зала, и то с мотива, че Наказателният кодекс не можел да се ремонтира чрез разпоредби в обикновен закон, като този за защита на четириногите. И въпреки че с триста мъки и след едногодишни разправии законът мина, жестокостта към животните на практика продължава да е безнаказана. След редица молби от природозащитните организации, които подчертават, че хуманното отношение към четириногите е регламентирано в протокол на ЕС от 1999 г., сега дойде времето за поправителния изпит. Тъмносинята Евдокия Манева отново вмъкна изменението в дневния ред на родните законодатели и днес се очаква гласуването му. Този пък както си му е реда, като поправка на НК. Така че ще стане ясно дали депутатите повторно ще се признаят за убийци. В кулоарите на парламента за жалост се носи мълвата, че авджиите за пореден път ще демонстрират солидарност. „Скандално би било ако пак го отхвърлят“, каза пред 19` депутатката. Тя предлага умишленото убийство да се наказва с до 1 година зад решетките или пробация плюс глоба до 3 бона. За проявата на жестокост при организирането на боеве също се предвижда до 1 година затвор, както и глоба 5 хил. лв. Ако свидетели на гладиаторските сцени станели малолетни, или пък се заснемали видеофилми, предложението е годинките на топло да станат 2, а глобата да скочи до 6 бона.
От ясно, по-ясно е, че бракониерството и жестокостта към животните у нас са пуснали дълбоки корени, включително в парламента, където отпорът срещу хуманността е изключителен. Депутатите не изпитват скрупули да демонстрират пристрастията си публично. Васил Паница от ДСБ бе забелязан от вестника да се възхищава на ловни карабини край отворения багажник на джип, паркиран насред жълтите павета. Преди време Манева безрезултатно предложи да се забрани ползването на оптика по време на лов, за да се даде шанс на дивеча. „Виждала съм как от единия хълм ловджия убива коза, която е на другия и я зарязва. Е това спорт ли или примитивна жестокост“, възмути се тогава ексминистърката на екологията. И си навлече за пореден път гнева на депесара Нихат Кабил, на Олимпи Кътев от НДСВ, на Борислав Ноев от „Атака“, който всячески се бореше срещу забраната на евтаназията на бездомните четириноги. Парламентаристката влезе в остър спор с бившия земеделски министър и заради скандалното предложение да се разреши лова на мечките, въпреки че Еврокомисията е обявила този вид за защитен. „Популацията им добива застрашаващи размери, аз лично имах наскоро среща с представител на този вид и никак не бе приятна“, емоционално проплака Кабил. Само че ловджиите разказват, че за увеличение на популацията и дума не може да става. Нещо повече, заради безразборното изтребване на дивеча се стигна аномалии. Специалисти дори отчитат, че животните се стопяват не само като брой, но и като размери на отделните индивиди.
Изследване в САЩ е доказало, че тези, които малтретират животни, посягат и на хора. 88% от насилниците на четириноги, тормозят и децата си, а 75% от убийците са проявявали жестокост към животно, посочват в писмо до Манева над 20 организации, обединени около идеята затворът да бъде въведен като мярка.


Първанов и Бойко са запалени ловджии


Президентът Георги Първанов е сред най-гръмките имена в ловните среди. Преди време интернет сайт публикува скандалната информация, че по време на визитата си в Узбекистан той е отстрелял защитения козел „архар“. Тази седмица в свой коментар кабелна телевизия дори се пошегува с президента, че за супата от костенурка, с която го е нагостило японското императорско семейство, също може да е използван защитен вид. Е тогава ще я втасаме, коментираха от телевизията.
Освен че гръмки имена на олигарси се свързват с бизнеса с лова у нас, сред любителите на тази мода са и столичният кмет Бойко Борисов, както и редица футболисти, като Христо Стоичков и Наско Сираков, който бе забъркан в скандал с умъртвени елени.


В Европа вкарват на топло още от 19 век


В цяла Европа за неоснователно убийство или жестокост към животно се влиза на топло, обикновено за 2 години. Така е в Австрия, Гърция, Италия, Франция, Русия, Естония, навсякъде! В това отношение на Стария континент са ни изпреварили с векове. Във Великобритания са безкомпромисни към бракониерите още от 19 век насам, когато са въвели затвора като наказание.
Заради организиране на боеве с кучета, във САЩ наскоро осъдиха на 23 месеца условно и $250 хил. глоба легендата в американския футбол Майкъл Вик, известен като любимецът на народа. Според действащото законодателство у нас за боевете се предвижда единствено глоба до 2 бона, при положение, че участниците получават 10-15 хил. лв.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци