Свързани новини

16.08.2009 15:43

Бойко ще сменя министри

Видян 2136 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бойко Борисов е готов да сменя министри веднага, след като се разбере, че не са влезли в час. При лични срещи с новите хора във властта и екипите им, които проведе през последните 2 седмици, той е дал да се разбере, че краят на годината е първият срок, когато ще се прави рекапитулация и двойкаджиите ще си ходят по живо - по здраво. Премиерът няма да чака медиите, депутатите или бизнесът да искат настойчиво оставки, за да се раздели с онези, които му дърпат имиджа надолу.
Най-стабилен на поста си е вицето Цветан Цветанов. В качеството си на вътрешен министър той се представя отлично, преценяват и експертите, и анализаторите. Словоизлиянията от сутрин до вечер по време на предизборната кампания, които никак не му бяха по вкуса, са забравени, човекът просто работи и се чувства като риба във вода в старата къща, където е изкарал почти цял живот.
Осигурената приемственост в силовото ведомство е важна червена точка за него и пресича всички очаквания за размахване на гербова метла в репресивния апарат. Това е министърът, който най-малко приказва и по тази причина най-малко се превръща в роб на думите.
Министърът, който най-често говори без да са го питали пък е най-застрашен от изгонване. Противно на името си Трайчо, икономическият бос не си трае и вече изръси поредица от невчесани мисли. Първо отпочна масиран огън срещу Русия и нейните проекти на Балканите. Реакцията на Москва не закъсня и след ежедневни медийни коментари, преди броени дни лично премиерът Путин заяви, че България трябва да внимава с приказките, за да не изпадне от голямата енергийна игра. До неотдавнашният австрийски наемник, а е известно, че Виена е враг номер едно на нашата атомна енергетика и допринесе най-много за затварянето на годните блокове в Козлодуй, все още действа с рефлексите на чиновник в ЕВН. Оттам явно му идва и неприязънта към експортен отрасъл №1 на България – туризмът. И той, и мощният бранш явно се ужасяват, че именно Трайчо ръководи сектора. Той вече пусна поредната си крилата фраза. Според нея “туризмът трябва да излезе на светло”. С това той пряко обвини като участници в тъмната част на бизнеса редица личности. Не е тайна, че сред най-големите туристически предприемачи у нас са половинката на премиера Цветелина Бориславова, фамилията на близкият Бойков приятел Валентин Златев, както и самият вицепремиер Симеон Дянков, който е съссобственик на хотел в Априлци. Статистически погледнато, туризмът дава между 14 и 15% от брутния вътрешен продукт и дава заплати на над 300 000 българи, а още много пъти по толкова изхранва индиректно. Именно на презирания от ресорния му министър сектор се дължи запълването на изтъняващата дупка в платежния балансна държавата.
През последните дни Трайчо даде заден ход и по двата фронта, но отново направи голям гаф като побърза да застане на страната на чужд енергоразпределител, а не на тази на държавната комисия за регулиране на сектора. След това започна да оправдава своята позиция и навлезе в още по-големи мисловни ями.
Не е ясно докога евроатлантическите партньори ще преглъщат и наличието на Божидар Димитров в правителството като министър  по въпросите на българите в чужбина. Реакцията им по случая със Спаска Митрова в македонския затвор бе показателна – те твърдо заеха позицията на комшиите.
Черни точки понатрупа и регионалният бос Росен Плевнелиев. Той вкара в неочакван капан премиера като дни преди Борисов да подпише договор за 90 млн. лв. с Главболгарстрой обвини фирмата, че е направила скандално скъп ремонт на Министреството на регионалното развитие. Последвалата проверка показа, че сумата всъщност е близо 3 пъти по-ниска от цитираната. Споровете между министъра и пътната агенция, в която бе върнат на работа човек на Виденов, също наливат масло в огъня. През миналата седмица вестниците се забавляваха да снимат всеки ден как не се изпълнява заповедта на Плевнелиев да бъде спрян ремонтът на Владая, който затруднява трафика на Югозападния вход на София. Без негова благословия тръгна и обновеният проход Хаинбоаз. 



Фандъкова напуска само, ако я поискат за кмет



Образователният министър Йорданка Фандъкова е една от най-стабилните фигури в правителството. Единственият шанс в обозримо бъдеще тя да напусне поста е, ако се реши ГЕРБ да издигне нейната кандидатура за кмет на София. Подобен вариант бе издигнат първо от 19 минути веднага след парламентарните избори. Попитана за коментар по въпроса, тя отклонява журналистическия интерес.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

везни

Не е от съвсем лесните дни

Не е от съвсем лесните дни, все пак вторник е рязък по