Свързани новини

02.01.2014 11:18

Бойко Рашков: Ще уведомяваме незаконно подслушваните, за да си търсят правата

Видян 1257 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хората, които са подслушвани незаконно ще бъдат уведомявани, че са им нарушени правата. Това обеща новият председател на Бюрото за наблюдение и контрол на СРС-та Бойко Рашков в „Денят започва“ по БНТ."Ще уведомяваме гражданите, които неправомерно се подслушват, така че да могат да си търсят правата. Това е най-голямата гаранция, че ще сме безпристрастни“, зарече се новият шеф на Бюрото Бойко Рашков. Бюрото за наблюдение и контрол на СРС-тата ще е от петима членове. „Който е положил клетва, да я спазва, иначе да си носи отговорност. Аз съм безпартиен“, заяви Рашков. Единствено Огнян Стоичков от членовете е бил политически обвързан - с "Атака".


„Не можем да обещаем, че то ще следи абсолютно всички стъпките на прилагащите СРС. Това е невъзможно, като се има предвид броя на прилаганите СРС-та у нас. Не може да упражняваме всеобхватен контрол. Законът е изчерпателен. В най-общ план по силата на закона ще трябва да се въведе ред в процедурите за разрешаване и използване на СРС-та, за да ги наблюдаваме и контролираме. Досега нямаше ред. Онзи,който прилагаше СРС, трябваше да се самоконтролира. Животът доказа, че не се осъществява това. Бюрото трябва основно да контролира процедурите и да прави препоръки, а при нарушения да сигнализира в прокуратурата“, заяви Бойко Рашков.


Членове на Бюрото и експерти ще посещават всички органи за СРС. Ще могат да проникват в помещенията, където са техническите средства, и да проверяват цялата документация. От тези проверки ще се правят изводи дали тези тайни способи се използват законосъобразно.


„Бюрото не дава 100-процентова гаранция, че няма да има злоупотреби, така както полиция и прокуратура не може да гарантира, че няма да има престъпност. Това не мога да гарантирам, но ще има контрол. Бюрото е за наблюдение и контрол и не е подчинено на нито една политическа сила и уверяваме обществото, че ще работи безпристрастно“, обеща новият председател на Бюрото за наблюдение и контрол на СРС-та. До края на май всяка година органът по контрол на подслушванията ще дава отчет в парламента за дейността си, както и ще обявява констатациите, направени при проверките за използване на СРС-та и съхраняването, обеща Бойко Рашков.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева