Свързани новини

11.09.2013 14:55

Близо 12 000 първолаци в София

Видян 938 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В София се очаква първокласниците за новата учебна година да са 11 800 или с около 700 ученици повече от миналата учебна година. Това каза Ваня Кастрева, началник на Регионалния инспекторат по образованието в София, цитирана от БТА. "Това са "динамични данни", защото до последния ден преди началото на учебната година се записват учениците за първи клас", добави тя. В края на септември, когато се съгласува списък-образец 1, ще се знае окончателният брой на първокласниците в София.


По думите на Кастрева има данни, че са се увеличили и учениците в София във втори клас заради семейства, дошли в столицата от страната, както и заради български семейства, завърнали се от чужбина. Попитана дали има недостиг, както в предишни години на учители по чужди езици и по информационни технологии, Кастрева отговори, че за едно учителско място кандидатстват по много учители - някои от тях нямат опит, а други - са прекъснали да работят като педагози и сега се връщат към образователната система. Според нея и сега се търсят учители по чужди езици, по математика и по информационни технологии, а с въвеждането на целодневната организация на учебния процес, се търсят и възпитатели.


Всички договори за доставка в училищата в София на безплатните учебници и на училищната документация - дневници и материални книги, са изпълнени, съобщи още тя. И добави, че училищата трябва да създадат организация, за да могат учебниците да бъдат раздадени на учениците на първия учебен ден или на следващия ден. Безплатни учебници получават всички ученици в страната от първи до седми клас в държавните, общинските и в частните училища.


"И след началото на учебната година в училища в София ще има ремонти, които ще продължат, но те няма да попречат за нормалното започване и продължаване на учебния процес", увери Кастрева. След 15 септември ще продължат ремонтите на физкултурните салони в 125-то училище, в 118-то училище и в Националната природоматематическа гимназия, а в 130-то училище продължава ремонтът на санитарните помещения. В Професионалната гимназия по аудио, видео и телекомуникация в столицата се укрепват стените на физкултурния салон. Има и ремонти на абонатните станции в училища, които са свързани с тяхното отопление - в Професионалната гимназия по транспорт "Макгахан" и в Професионалната гимназия по електроника "Джон Атанасов". Ще продължи ремонтът и в Националната гимназия за древни езици и култура, но учениците ще може да се обучават в близко общинско училище, за да не се наруши учебният процес.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец