Антониу Гутериш

Свързани новини

15.04.2024 14:55

Близкият изток е на прага на пълномащабна война: ООН

Видян 396 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за максимална сдържаност, като предупреди, че целият Близък изток е на ръба на пълномащабна война след иранския удар с дрон и ракета по Израел този уикенд.

Нападението бе в отговор на въздушния удар по ирански дипломатически комплекс в Сирия по-рано този месец, при който загинаха седем военни, включително двама генерали. Техеран обвини Западен Йерусалим, че е извършил екстериториално убийство. Въпреки че Израел нито потвърди, нито отрече отговорността, два дни след удара по консулството на 1 април министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че Израел нанася удари по "враговете си в целия Близък изток".

След тези събития целият регион е изправен пред опустошителен конфликт - предупреди Гутериш. "Сега е моментът да се обезвреди и деескалира", заяви той, като призова за "максимална сдържаност".


Макар че "остро осъди" мащабната атака срещу Израел, той също така повтори осъждането си на бомбардировката на консулските сгради на Техеран в Дамаск по-рано този месец, като призова за "незабавно прекратяване на тези военни действия".

    Време е да се отдръпнем от ръба на пропастта. Изключително важно е да се избягват всякакви действия, които биха могли да доведат до големи военни конфронтации на множество фронтове в Близкия изток.

Гутериш също така призова за незабавно прекратяване на огъня в Газа, където по данни на местни здравни служители през последните шест месеца при израелски удари са загинали над 33 000 души.


Западен Йерусалим обяви война и се зарече да унищожи базираната в ивицата Газа войнствена групировка Хамас, след като тя извърши изненадващ рейд на израелска територия, при който загинаха над 1100 души и бяха взети около 250 заложници. По-рано ООН предупреди, че влошаващата се хуманитарна ситуация и недостатъчният приток на хуманитарна помощ към Газа водят до гладна смърт сред разселеното цивилно население на анклава.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

козирог

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране

Финанси, бюджетиране, спестяване, инвестиране, все