Напредъкът в контраофанзивата е бавен, което предизвиква загриженост у някои международни съюзници относно способността на страната да отблъсне Русия. Но в неделя Блинкен остана оптимист относно възможността за успех на Украйна.

Свързани новини

11.09.2023 12:27

Блинкен защити изявлението на Г-20 относно Украйна на фона на критиките

Видян 1221 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В неделя държавният секретар Антъни Блинкен защити решението на САЩ да приемат съвместното изявление на лидерите на Г-20 относно "руската война в Украйна", което не повтаря предишната позиция на групата, осъждаща Русия за нейната инвазия, пише европейското издание на Политико.


"Всички страни от Г-20 в това изявление се застъпиха за важността на териториалната цялост, суверенитета - и това е много ясно", заяви Блинкен по време на интервю за предаването "Състоянието на съюза" по CNN.

В тазгодишното изявление на групата Русия не беше назована поименно, но в него се казваше, че всички държави трябва да се "въздържат от действия срещу териториалната цялост и суверенитета или политическата независимост на която и да е държава".


Формулировката, за която западните страни призоваха, за да изразят продължаващото осъждане на инвазията на руския президент Владимир Путин в Украйна, може да успокои и оплакванията на Москва, че нападенията в Русия са се увеличили след началото на украинската контраофанзива. Руският външен министър Сергей Лавров участва активно в продължилите седмици преговори, довели до окончателния вариант.

"Бях в залата, когато всички лидери разговаряха днес с президента Байдън, и от всичко, което казаха, беше много ясно, че не само искат да видят края на тази война, но и да го видят при справедливи и трайни условия, а също така беше много ясно, че последиците от руската агресия се усещат в страните от Г-20 и в целия развиващ се свят", каза Блинкен в неделя.

"Мисля, че е много важно Г-20 да говори като един", добави Блинкен. "До известна степен може би това е Г19, защото очевидно Русия също е тук като част от Г20".


 Украинското външно министерство разкри комюникето в събота, като нарече изявлението "нищо, с което да се гордеем".

Председателят на Камарата на представителите по външните работи Майкъл Маккол (R-Тексас) се съгласи с оценката на Украйна, като нарече изявлението "истински шамар за [украинския президент Володимир] Зеленски" по време на интервю за предаването "Състоянието на съюза" на CNN.

Въпреки по-слабите формулировки в тазгодишното съвместно комюнике, лидерите на Г-20 отбелязаха въздействието на войната върху продоволствената сигурност в международен план, каза Блинкен.


"Лидер след лидер в залата ясно показаха, че и за останалата част от света последиците от това, което Русия е направила, имат ужасно, ужасно въздействие - продоволствена несигурност по целия свят", каза Блинкен по време на интервю за предаването "Тази седмица" на ABC.

"В продължение на толкова много години Украйна беше житницата на света. Русия блокира пристанищата ѝ след инвазията. Беше договорена сделка, която да позволи изнасянето на зърно. Наскоро Русия я развали", каза Блинкен, визирайки решението на Русия от това лято да се оттегли от Черноморската инициатива за зърно - споразумение, подписано с посредничеството на ООН, което преди това даваше възможност на Украйна да изнася безопасно десетки милиони тонове зърно, докато войната бушуваше.

Миналата седмица Блинкен замина за Украйна, за да се срещне със Зеленски, министър-председателя Денис Шмихал и министъра на външните работи Дмитрий Кулеба, за да покаже "непоколебим ангажимент към суверенитета, териториалната цялост и демокрацията на Украйна", докато продължава нейната контраофанзива срещу руските войски, се казва в изявление на Държавния департамент по време на пътуването.


 Напредъкът в контраофанзивата е бавен, което предизвиква загриженост у някои международни съюзници относно способността на страната да отблъсне Русия. Но в неделя Блинкен остана оптимист относно възможността за успех на Украйна.

"Смятам, че както президентът Зеленски, така и всеки украинец, с когото се срещнах, независимо дали става дума за хора от правителството или за много други украинци, с които имахме възможност да общуваме в продължение на два дни, бяха невероятно издръжливи, невероятно смели и решителни", каза Блинкен по ABC.

"И в крайна сметка, това наистина е в основата на всичко това и причината, поради която оставам много уверен в крайния успех на Украйна, а именно, че те се борят за страната си, за бъдещето си, за свободата си. Руснаците не го правят."


 


 




 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

дева