Депутати от Възраждане, БСП и ИТН окупираха трубината в парламента

Свързани новини

14.12.2023 18:00

Бламираха НС заради ПСА и Конституцията

Видян 2310 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Заседанието на парламента пропадна заради протест на депутатите от Възраждане, БСП и ИТН.


Мотивите за недоволството им бяха различни, но трите ПГ заедно заградиха трибуната на НС в жив щит, което в крайна сметка наложи разпускане. Възражението на Възраждане и БСП бе заради демонтажа на Паметника на Съветската армия (ПСА), а ИТН се присъедини към тях заради конституционните промени на Сглобката. Новината идва, след като беше премахната втората част от монумента, като ден преди това имаше протест в негова защита. В края на миналата седмица на първо четене в НС бяха гласувани промените в Конституцията.


От Възраждане първи се възкачиха на трибуната на НС. Лидерът Костадин Костадинов обяви в декларация, че НЕкоалицията (ГЕРБ, ППДБ и ДПС) в погазване на законите на страната, което повече няма да допуска. "Начинът, по който се подхожда към промените в Конституцията, е особено показателен за начина, по който се развива така наречената демокрация в нашата страна последните дни и седмици", каза той и посочи, че връхна точка на това "беззаконие" е започналият демонтаж на ПСА в София. Условието на Възраждане е да не се пипа повече паметника. "Тогава НС няма да работи", закани се Костадинов, който обяви, че мести протеста си срещу демонтажа от улиците в парламента. Той апелира "всеки един представител на свободните граждани" да излезе отпред и да блокира трибуната. Депутатите му, както и тези от ИТН и БСП, последваха призива му.
"Някой ще обясни ли това какво е - хепънинг, пърформанс или хор, който ще изпълни някаква песен?", попита ги шефът на НС Росен Желязков.


Борислав Гуцанов от БСП поиска да бъдат изслушани министрите на културата и регионалното развитие и благоустройството по казуса с ПСА.


Шефът на ПГ на ИТН Тошко Йорданов пък съобщи, че присъствието на техните депутати пред трибуната е "заради абсолютната бруталност" при поправките в Конституцията. "Няма нито една професионална организация, която да подкрепя тези малоумни промени. Те си измислиха правила с мнозинството, по които да приемат промени в Конституцията със 160, а не със 180 гласа, което е абсолютно безобразие. Трето, предлагат промени, които зависят от ВНС, а не от обикновено.


Заради комплексите на Христо Иванов, ГЕРБ и ДПС му тръгвате по акъла и правите абсолютно вредни неща с Конституцията", заяви той.
Заради блокирането Желязков свика председателски съвет, на който да се реши как да продължи работата на депутатите. На него БСП и Възраждане поискаха да се запознаят с документите, свързани с преместването на ПСА, за да бъдат разгледани от депутатите, което не се случи.


В четвъртък НС трябваше да разгледа на второ четене парите на държавното обществено осигуряване и на НЗОК. "Бюджетът си е за блокиране, Асен Василев е за уволнение, правителството е за коша", коментира Йорданов.


В крайна сметка депутатите заседаваха около 15 мин. и не успяха да приемат нищо. Налага се депутатите пак да ходят до бившия Партиен дом и в петък, въпреки че вече се бяха настроили да почиват заради Коледния банкет на ДПС.




 Егор Глазунов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв