Борис Бонев

Свързани новини

13.11.2023 17:45

Бламираха Бонев за шеф на СОС

Видян 6111 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С първи фалстарт започна работата на новия СОС, след като общинарите не успяха да си изберат шеф. Още миналата седмица 19 минути прогнозира, че дебютното им заседание ще завърши без председател, въпреки амбициите на Борис Бонев от ППДБСС да получи поста. Него новият кмет Васил Терзиев посочи за избор, който няма да се обсъжда, с което се вписа в числото на бламираните - първа политическа грешка. Очаквано неговата група номинира Бонев.


Другите кандидати бяха: Диана Тонова от БСП, Красимир Гълъбов от Възраждане и Пламен Данаилов от ИТН. ГЕРБ не издигнаха никого и бойкотираха вота. Никой от номинираните обаче не получи необходимите 31 гласа в тайния вот.


Най-голяма подкрепа имаха Бонев и Тонова, макар и само от своите групи, които стигнаха до балотаж. В първото гласуване участваха 47 съветници, 4 от бюлетините бяха недействителни. Бонев получи 23 гласа, Тонова - 9, Гълъбов - 8 и Данаилов - 3 гласа.


Новият СОС не успя да си избере председател и на балотажа, който се проведе в същия ден. В него вече участваха 44 съветници. От тях 12 бяха недействителните бюлетини. Бонев получи 23 гласа, а Тонова 9 гласа, което остави градския парламент без шеф. Патовата ситуация обаче не изненадваща, а 19 минути предрече поведението групите в съвета още преди дни.
Припомняме, че СОС стартира новия си мандат фрагментиран и без мнозинство. Най-голямата група ППДБСС няма подкрепа от никого, защото сама изгори всички мостове в кампанията с непремерени думи и действия, което пролича и от първото гласуване. Всичко това, въпреки напъните на Бонев преди клетвата да обикаля партиите, за да търси недостигащите за мнозинство на ППДБ 8 гласа, за което писахме.
Още миналата седмица съобщихме, че ГЕРБ и БСП и Възраждане няма да си партнират със СС. “Групата ни ще бъде яростна опозиция и ще спаси София от „спасителите на София”, заяви пред 19 минути Бойко Борисов. “Ние в сглобка на местно ниво няма да участваме. Няма да подкрепим нито една от номинациите за председател. Ще бъдем силна опозиция. Задължение е на най-голямата група в СОС да поеме отговорност, така че да създаде мнозинство”, обяви сега бившият кандидат-кмет на ГЕРБ Антон Хекимян, който вече е общински съветник. Той подчерта, че сега е ред на тези, които са декларирали, че са спечелили изборите, да покажат, че могат да го направят. Журналистът поясни, че така ще си проличи кои са задкулисните договорки, които според него текат и сега.


Както предрекохме, Бонев няма да може да разчита и на червени гласове. 19 минути вече ви информира, че БСП няма да замени ГЕРБ като НЕкоалиционен партньор, за да осигури на ППДБ недостигащите мандати за мнозинство в СОС. “Няма да правим коалиции или сглобки с цел на всяка цена да участваме в управлението на Столична община”, заяви след клетвата шефът на БСП-София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков.


Бившият кандидат-кмет от КОД Вили Лилков обяви, че Терзиев и ППДБ и СС биха имали партньор в лицето на 3-мата съветници на формацията. Въпреки това общинарите му не гласуваха за Бонев, точно както прогнозирахме по-рано.Самият Лилков е вероятно да стане шеф на СОС с гласовете от няколко групи.


Единственият съветник на ВМРО Карлос Контрера обяви още преди клетвата на Московска, че няма да подкрепи кандидата на “спасителите”.


На 20 ноември общинарите ще се съберат извънредно, за да направят втори опит да си изберат ръководство. Бонев обяви, че започват преговори с останалите формации за подкрепа за кандидатурата му. Той обаче не отговори конкретно с кои точно партии ще се среща и дали в това число ще са и ГЕРБ, които официално обявиха, че през този мандат ще са опозиция.


“В СОС ще участваме в разговори за политики, базирани на ценности, а не за интересчийски мнозинства”, настоя Бонев. 


Егор Глазунов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма