28.09.2015 13:45

Бизнесът, синдикатите и правителството заедно срещу сивата икономика

Видян 1748 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 


Делът на сивата икономика у нас е 30% и сме на едно от първите места в Европа. Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев по време на дискусия от националната кампания Бизнес на светло за по-добро бъдеще. Тя се организира от КРИБ и КНСБ и в рамките на инициативата бяха проведени поредица от регионални срещи. Заключителната конференция се състоя в София. В нея взеха участие представители на бизнеса, синдикатите, централната и местната власт.
Борбата със сивата икономика е един от приоритетите на социалните партньори.Според Домусчиев: "В момента ситуацията е такава, че България и Румъния си оспорват първото място в Европа по дял на сивата икономика като процент от БВП". Председателят на КРИБ изрази надежда законодателната и изпълнителната власт да предприемат промени, чрез които да се редуцира в следващите години този дял и страната да постигне поне средноевропейско равнище."Сивата икономика унищожава конкуренцията, която пък е в основата на икономиката. КРИБ ще бъде активен във всякакви инициативи, които да намалят сивата икономика", каза Домусчиев. Той изрази надежда, че експертизата, която има неговата организация, ще успее да предложи съответните мерки.
„Един трилион евро са укритите данъци в ЕС, а при дял от 30 на сто на сивата икономика у нас, 25 милиарда лева от брутния продукт са сив оборот”. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на дискусията. В това число тази обаче не влизат парите от контрабандата и черия бизнес с наркотици и проституция. Годишно над 6-8 млрд. "под масата" се въртели през Закона за обществените поръчки. Затова шефът на КНСБ настоява за промени в законите, които да не допускат в обществените поръчки да участват фирми със задължения към бюджета и служителите си. Синдикалистите ще предложат и проект, който да подпомогне 100-те най-големи компании у нас да разпространят добрите практики в различните области. Димитров настоя и за изсветляване на услугите в домовете – например детегледачки, водопроводчици и др.
Министърът на финансите Владислав Горанов изрази задоволството си от факта, че и трите страни сядат на една маса и търсят начин да решат този проблем, защото според него „председателите на КРИБ и КНСБ, когато не са заедно пред прожекторите, са като Том и Джери”. Според финансовия министър сивата икономика ерозира демокрацията и правовия ред на държавата. Освен това той предупреди, че ако не успеем да съберем това, което ни се полага като държава на база на законите, и продължим да толерираме сивата икономика, огромно предизвикателство през следващите години ще бъде дълговото бреме, което постоянно ще расте. „Такива икономики, крехки като нашата, могат да бъдат силно застрашени. Ако не успеем да ограничим сивата икономика, можем да изпаднем в зависимост от международните кредитори и да загубим суверенитета", подчерта финансовият министър. Същевременно той отбеляза, че както работодателите, така и работниците приемат данъчната система по-скоро като добър модел, установен през последните години в България.
На провелата се дискусия в рамките на кампанията Бизнес на светло за по-добро бъдеще участие взеха и редица представители на бизнеса, които очертаха проблемните зони в своите сектори. Сред засегнатите въпроси бяха за малките търговски обекти, които укриват приходи, както и нерегламентираните автосервизи, които развиват дейност безпрепятствено. Оказа се, че при услугите на последните делът на сивата икономика е 94%. Подобна е ситуацията и при продажбата на коли втора употреба, при които всичко остава извън счетоводния оборот. Друг сектор от икономиката с голяма сива част според участниците бил туризмът, с дял от 50%, стана ясно още по време на дискусията. Целта е разработване на единна система в туризма, при която софтуерът да бъде свързан с МВР и НАП.
По време на конференцията предствителите на бизнеса поискаха също така да се криминализира поведението на работниците, които искат да получават пари на ръка. В заключителната част участниците единодушно обявиха, че са обречени да бъдат партньори в борбата със сивата икономика.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв