13.03.2016 15:03

Бизнесът разкри незаконна държавна помощ за ТЕЦ в закон

Видян 2197 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Скандално предложение за промяна в Закона на енергетиката, написано от депутати от всики партии, начело с Делян Добрев и Кирчо Добрев, предизвика остра позиция от страна на 4-те национални работодателски организации. Лобистката поправка иска разширяване на „студения резерв” ток, което ще струва нови 40 млн.лв. на бизнеса и потребителите. Депутатите не крият, че го правят като държавна помощ за ТЕЦ Марица Изток 2. Напомняме, че той финансира кой знае защо единствения в света държавен футболен отбор – Берое, при това с 3 млн. годишно вече пета година. Освен това не си събира дълговете от кого ли не, в това число, според медийни публикации и от олигархични фирми, например някои около Христо Ковачки. Неговата парламентарна група БДЦ естествено лобира за ТЕЦ-а.


Държавната помощ е незаконна според правилата на ЕС, който вече ни помогна за преференциалните цени на изкупуване на тока от американските ТЕЦ-ове в Марица Изток – 1 и 3.


Бизнесът пише: „И сега наличният студен резерв е напълно достатъчен за нормално функциониране на системата, а дори евентуална необходимост от увеличаването му може да бъде осигурена по действащите правила. В този смисъл, не приемаме да се увеличат гарантираните плащания за енергия, която вероятно няма да е необходима на реалните платци. В мотивите липсва и адекватна обосновка по този въпрос.


Не обсъждаме сериозното нарушаване на ЗНА (чл. 28) и ПОДНС (чл. 73), нито липсата на оценка за въздействието, нито съответствието с правото на ЕС, но имаме предвид, че всяко от тези обстоятелства е достатъчно основание този законопроект да не бъде обсъждан”.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни