Свързани новини

21.09.2021 14:35

Бизнесът иска компенсация за скъпия ток от 70 лева/MWh

Видян 2190 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ предлага да бъде утвърдена компенсация за потребената електроенергия за периода 1 октомври 2021 г. - 31 март 2022 г. от всеки небитов стопански потребител, без тези за технологични разходи, в размер на 70 лева/MWh, предаде Медиапул.


Това е адекватна, своевременна, финансово обезпечена и националноотговорна мярка за запазване на българската икономика с оглед преодоляване на текущата ценова криза на пазарите на електроенергия, посочват от работодателската организация.


Те са изчислили, че това предполага необходим ресурс в общ размер 840 млн. лева, което е под 64 на сто от шестмесечната свръхпечалба (над планираната и вече постигната) на "АЕЦ Козлодуй" ЕАД.


Работодателите предлагат и вариант за организиране и администриране на компенсационния механизъм. Той предвижда компенсациите към всеки небитов стопански потребител да се разплащат от НАП ежемесечно за изминалия месец срещу предоставени разходни счетоводни документи, удостоверяващи текущото индивидуално електропотребление.


Предложението за краткосрочна мярка за енергийно подпомагане на българската икономика е изпратено до Министерския съвет и КЕВР.


Работодателската организация отбелязва, че от началото на настоящия ценови период (1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г.) сме свидетели на огромен ръст на цените на електроенергията за свободния пазар, доминиран от сегмент "Ден напред" на "Българска независима енергийна борса". Според Асоциацията всеки небитов потребител от българската икономика ще бъде подложен на ценови шок за цялата потребявана електроенергия средно за периода с по 140,37 лв./MWh над официалните разчети на регулатора.


От АИКБ изтъкват, че правителства от водещи европейски страни предприемат решителни действия за подпомагане на икономическите си субекти, стопански потребители на електроенергия и посочват, че ако не се случи това и у нас, ще има мащабна загуба на конкурентоспособност на българската икономика.


Отчитайки това от Асоциацията настояват да се пристъпи към частична компенсация на свръхразхода от 140,37 лв./MWh за всеки небитов стопански потребител на електроенергия, с което поне да се доближи цената на електроенергията до тази на регулирания пазар.


"Очакванията за електропотреблението на небитовите стопански потребители за


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

риби