Прокуратурата е осъдена да плати 25 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на бившия ректор на Медицинския университет (МУ) акад. Ваньо Митев. Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Валерия Банкова

Свързани новини

27.09.2023 16:42

Бивш ректор на Медицинския университет осъди прокуратурата за 25 000 лева

Видян 736 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Прокуратурата е осъдена да плати 25 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на бившия ректор на Медицинския университет (МУ) акад. Ваньо Митев. Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Валерия Банкова, съобщава Лекс.


Миналата година акад. Митев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като в края на 2018 г. беше окончателно оправдан по обвиненията за неизгодна сделка, престъпление по служба и безстопанственост, защото допуснал главният секретар на университета Алексей Алексиев да разреши в МУ да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали изпити по биология и химия, от което според прокуратурата са настъпили вреди за над 1,1 млн. лева. Обвиненията за неизгодни сделки бяха свързани с купуване на нов автомобил и договори за правна помощ.


Ваньо Митев е поискал съдът да осъди прокуратурата да му плати 100 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от незаконните обвинения, както и над 400 000 лева пропуснати ползи за времето от 2016 г. до 2020 г. В този период е бил мандатът на Митев като зам.-ректор на МУ, но той се оттеглил от поста след повдигнатите му обвинение и сега е поискал държавното обвинение да го компенсира със сумите, които е щял да получи от университета за това време.
Бившият ректор беше привлечен като обвиняем през 2016 г., а делото беше внесено в СГС през пролетта на 2018 г. и приключи само за три месеца. Митев беше напълно оправдан, заедно с подсъдимия с него Алексей Алексиев.

Съдът обаче отхвърля изцяло иска на акад. Митев за над 413 000 лева от неполучени заплати, след като заради обвиненията се е оттеглил от поста си в МУ. Аргументите на съдия Банкова са, че пропусната възможност за увеличаване на имуществото щеше да е налице, ако Митев не е могъл да изпълнява длъжността си, защото е задържан под домашен арест или отстранен.


Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

козирог

Красотата и нежността ще са нещо важно за вътрешния ви свят

Красотата и нежността ще са нещо важно за вътрешния ви