Свързани новини

11.09.2017 13:34

Бивш прокурор осъди държавата в Страсбург

Видян 1292 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По отношение на прокурорите, както и на останалите държавни служители границите на приемливите критики трябва да бъдат по-широки, отколкото по отношение на частните лица. Това пише в съдебното решение на Европейския съд по правата на човека в полза на бившия софийски районен прокурор Славчо Кържев, съобщи "Де факто".


Кържев заведе дело в Страсбург, след като преди години беше осъден за обида от двама свои колеги заради интервю. Пловдивският окръжен съд приема, че са обидни фразите: "Опитвах се да победя мафията в прокуратурата"; "Най-нездравите елементи в прокуратурата"; "Много парчета боклук излязоха на повърхността... сега ме смазаха", "прокурор Рушветчийски". Те са навредили на честта и достойнството на прокурорите Б.К. и Г.Ч. и са провокирали у тях "чувство на унижение". Тогава Кържев е осъден на 1000 лв. глоба, по 5 хил. обезщетение на двамата прокурори, което заедно с лихвите прави 14 826 лв. Сега данъкоплатците ще му възстановят тези пари.


Европейският съд отбелязва, че окръжният съд "е изгубил поглед върху общото съдържание на интервюто на жалбоподателя". Критичните реплики са били изречени, докато той е обсъждал предполагаемата корупция в прокуратурата и усилията от негова страна да се бори с нея.


Според съда Кържев е използвал твърде агресивни думи, езикът му е бил неприятен, критикувал е някои от опонентите си, но това е свободата му на изразяване. Освен това интервюто му повдига въпроси от значителен обществен интерес и не представлява безсмислена обида. Освен това засегнатите са упражнили правото си на отговор няколко дни по-късно.


Кържев беше шеф на Софийската районна прокуратура през 2005-2006 г., след което напусна сам. Преди това беше шеф на районните прокуратури във Видин и в Смолян, където веднъж нареди ареста на журналисти. В края на 2012 г. беше осъден на 1 г. условно за длъжностно престъпление.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

телец

Този ден е малко по-интелектуален за вас

Този ден е малко по-интелектуален за вас, с други думи -