ETF-ите позволяват на повече инвеститори на дребно да държат Биткойн непряко чрез фондове, които се търгуват на борсите. Институционалните инвеститори проявяват все по-голям интерес към най-голямата криптовалута по пазарна стойност, след като през януари американският регулатор одобри крипто ETF-и.

Свързани новини

11.03.2024 17:33

Биткойн достигна нов исторически връх

Видян 1080 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Биткойнът, най-високо оценената криптовалута в света, достигна нов рекорд в понеделник, когато надхвърли 72 000 долара.

Токенът се издигна до нов исторически връх от 72 030 долара, като счупи рекорда, поставен през ноември 2021 г., и увеличи печалбата за годината досега до близо 70%, според данни на CoinDesk. През 2021 г. Биткойн достигна 68 790 щатски долара, тъй като криптоиндустрията преживя бум, а инвеститори любители наливаха спестявания в цифрови монети.

Анализаторите отдават последния скок на притока на парични средства в базираните в САЩ спот Биткойн борсово търгувани фондове (ETF), както и на очакванията, че Федералният резерв скоро ще намали лихвените проценти.

"Биткойнът започна седмицата с подем, като повлече със себе си нагоре и останалата част от криптовалутното пространство", заяви пред Ройтерс стратегът на DailyFX Ник Коули.

ETF-ите позволяват на повече инвеститори на дребно да държат Биткойн непряко чрез фондове, които се търгуват на борсите. Институционалните инвеститори проявяват все по-голям интерес към най-голямата криптовалута по пазарна стойност, след като през януари американският регулатор одобри крипто ETF-и.


Ралито на волатилната криптовалута идва, след като през 2022 г. стойността ѝ падна под 20 000 долара.  Близо 1,4 трилиона долара бяха изтрити от криптопазара през 2022 г. на фона на фалитите в сектора.

Според основателя на SkyBridge Capital Антъни Скарамучи, който за кратко е работил като директор по комуникациите на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, последното рали на токена е "наистина голям пробив за биткойна като цифров актив". Финансистът добави, че това е "много по-широка история за цифровите активи като цяло".


В края на миналата година Standard Chartered Bank прогнозира, че биткойнът ще достигне 100 000 долара до края на 2024 г. или дори по-рано. Кати Ууд, главен изпълнителен директор на инвестиционната компания ARK Invest, отиде още по-далеч, като прогнозира, че цената на Биткойн ще достигне 1 млн. долара до 2030 г.

Само две държави в света са одобрили Биткойн като законно платежно средство - Ел Салвадор и Централноафриканската република. По-късно обаче ЦАР отмени това решение.

Биткойн е признат за цифров актив в много развити държави като САЩ, Канада, Обединеното кралство и ЕС, като Германия, Дания, Япония, Швейцария и Испания позволяват Биткойн да се използва при трансакции.

В същото време редица държави, включително Китай, Катар и Саудитска Арабия, са забранили Биткойн. Китай, някога едно от най-популярните места за добив на Биткойн, забрани всички трансакции с криптовалута в страната през 2021 г., когато забрани на банките и други институции да предоставят услуги като клиринг и обмен, и направи добива в страната незаконен.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

дева