Свързани новини

31.10.2019 15:18

Битката за Оборище: момчето от квартала или пришълецът

Видян 4246 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Оборище привлече вниманието с рекордните 13% бюлетини Против всички при среден процент за София от 2%. И при трима силни кандидат – кметове.



Битката за Оборище на всичко отгоре е с минимална разлика между двамата кандидати на балотаж, която се движи около границата на статистическата грешка от 3,5%. И двамата кандидати са на промяната, защото досегашният кмет Васил Цолов отпадна като се касира трети.



Водещият кандидат е Петър Митев, който е момче от квартала и всички го познават, а дори имат и телефона му. Той е съосновател на превърналия се в софийски култ фермерски пазар веднъж месечно на едноименната с района улица в сърцето на София. Форумът придоби статуса си като най-добрия, най-интересния и най-привлекателния в цялата страна, където модата им тръгна именно от този пазар. С неговата работа като ресорен по строителството заместник – кмет, но не в последния мандат, са свързани и осъществените, стартираните и планираните проекти за възстановяване на култовите културни институции в района като Операта, театър София, културният център. А също обновените градини, които са най-добре направените в милионния град. През последните 4 години той е в екипа на Пазари Юг, наред с фермерския в Оборище, се превърнаха в любимите и отново връщащите си славата на градски средища в постоянния си вид. И също бяха решително обновени и разнообразени с био- и екопродукти. Човек, който работи.



Проблемът на другия кандидат Николай Александров от ДБО е, че той не е местен човек и няма представа от проблемите на кварталите в район Оборище, които опознава в детайли в процеса на кампанията. А в сърцето на София произходът е нещо важно. Даже много важно. По този повод му липсва конкретика.



Петър, както винаги се представя на малко име кандидатът от отбора на Фандъкова има готови идеи и планове за реализация по възстановяването на важни за района културни паметници като злощастните Царски конюшни, които са в неговото сърце. Хубав малък пазар за хората и нови храмове на културата в района са други от нещата, които според него могат и трябва да бъдат направени.



Проблемът с районните кметове е, че въпреки подмазването на Мая Манолова, именно нейните текстове в Изборния кодекс при Орешарски, ги останаха и до днес без бюджет, макар и с мажоритарен избор. С какви реални пари ще разполагат и какви проекти ще могат да осъществят за гражданите зависи от Столичния общински съвет. А мнозинството там вече беше установено от ГЕРБ и подкрепящите ги ВМРО и то ще взема решенията за приоритетите, които да бъдат конкретно заложени. Докато ДБ остана в опозиция. За да може кметът да работи, той трябва и реално да може да го направи, а за това са необходими съответните средства – финансови и политически.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 31.10.2019 19:07

    Платена статия?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв