Свързани новини

07.11.2013 16:11

Бисеров разследван за офшорка на Сейшелите

Видян 1942 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Досегашният зам.-председател на парламента и на ДПС Христо Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков са разследвани за преводи на големи суми към офшорни сметки на Сейшелските острови. Досъдебното производство срещу двамата се води за пране на пари и данъчни престъпления, а само срещу Бисеров за подаване на невярна декларация пред Сметната палата, съобщиха от Прокуратурата в четвъртък.


Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че е получил сигнала от ДАНС едва в сряда следобед - три дни, след като от ДПС изненадващо съобщиха, че Христо Бисеров се оттегля от всички постове в партията и парламента по лични причини.


Прокуратурата съобщава, че получените от ДАНС данни свързват Бисеров и сина му с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро по банкови сметки в две различни европейски държави. Двамата са открили срочни депозити, теглили са суми в брой и са извършвали банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорната зона на Сейшелските острови.


Разследването е възложено на следствения отдел при Софийската градска прокуратура. Започва пълна данъчна проверка на Бисеров и Главинков за разкриването на данъчната и банковата тайна. Разследващите ще отправят съдебни поръчки до европейските страни, където двамата са имали сметки, за да проследят движението на сумите по тях. От ДАНС са изискани всички налични материали по случая, включително и данни за постъпили предишни сигнали срещу двамата. От Прокуратурата допълват, че друга информация по случая няма да бъде предоставяна, защото повечето данни са секретни.


По неофициална информация интерес към Бисеров първоначално е проявен от Швейцария, където той имал сметка. Впоследствие тамошните служби предават данни за финансовите му операции към българските им колеги. През пролетта на т.г. от негова сметка в Швейцария към сметка на сина му в Македония са преведени 400 000 долара. Вероятно по-късно е имало още един банков превод около 50 000 долара. Първият период, за който има съмнения, е направен в периода 2000-2003 г.; вторият - 2006-2008 г., а третият и последен датирал от пролетта на 2013 г. Именно този последен превод е разплел и останалите, след като финансовите власти в Италия са подали сигнал до българските си колеги, твърдят източници от Прокуратурата.


В четвъртък парламентът освободи Христо Бисеров като депутат от ДПС. Това става без дебати и в негово отсъствие. Оставката беше подкрепена от 138 депутати от всички парламентарни групи. На мястото на Бисеров в парламента трябва да влезе третият в листата на ДПС в Шумен Бюнямин Хасан, който е секретар на община Хитрино. Той е бил лансиран за областен управител на Шумен, но по неофициална информация Бисеров и Димитър Дъбов от БСП са провалили назначението. В ДПС все още не са решили кого ще излъчат за зам.-председател за парламента. Претендентите за поста са юристът Четин Казак и зам.-председателят на ДПС и шеф на икономическата комисия Алиосман Имамов.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

лъв