Свързани новини

28.04.2009 17:13

Бисеров : Делото Йоцич може да бъде разсекретено

Видян 1511 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Временната комисия в Народното събрание по случая със сръбския нарокобос Сретен Йоцич е преценила, че не е подходящ иска за разсекретяване на делото му. Но председателят на комисията Христо Бисеров счита, че то може да бъде разсекретено без да засегне лица от оперативния състав, предаде БГНЕС. Бисеров потвърди, че в службите ни има информация за лицето Сретен Йоцич, но под други имена и с чужда самоличност. Запитан за думите от делото - "Бойко взе парите има ли продължение", Бисеров отговори "По добре питайте генерал Миланов".
На днешното заседание на временната комисия Бисеров е докладвал отговорите на писмата, които са изпратени до държавните институции с молба за информация дали в техните архиви има данни, включително и оперативни за Среден Йоцич. Само две институции са отговорили – Националната разузнавателна служба и ДАНС. Те имали данни за лицето за периода след 2004 година. От Гранична полиция имат информация, че Сретен Йоцич е напуснал страната под това име в дена на екстрадирането му. За комисията е станало очевидно, че той е пребивавал в страната под чужди имена.
В отговора на Министерството на правосъдието се казва, че договорът за правна помощ не може да бъде ползван , за да получим препис от протокола на Белградския съд от разпита на Йоцич. От министерството пренасочват членовете на комисията към външното министерство и депутатите ще направят съответните постъпления към ведомството.
Основният въпрос, разискван днес, е за евентуалното разсекретяване на делото, поставен от председателя Христо Бисеров. Той е предложил да се отправи такова искане до МВР, където делото е създадено, работено е по него и е архивирано, но както се разбра той не е получил съгласието на колегите си. Съображенията били, че има опасност да излезе информация за голяма част от оперативния състав, който е работил по случая. Това не е окончателно решение на комисията, поясни Бисеров. Имало идея да се разсекрети частично делото в частта му, която визира фалшивите самоличности на Сретен Йоцич от пребиваването му в България. Имало е и предложение и от депутат да бъде поканен за разговори в комисията ръководителят на НСБОП от времето, когато австрийците са изпратили първото си писмо през 2000 година. Това бил първият официален сигнал за пребиваването на Йоцич в България и то в условия на издирването му в цяла Европа. Този ръководител е бил ген. Кирил Радев. На въпрос има ли в службите информация за Сретен Йоцич под другите му имена Бисеров отговори, че има такъв отговор от австрийските служби. Техният отговор е забавен с 6 месеца, а тогава шеф на НСБОП е бил. ген. Румен Миланов. В отговора се казва, че под едно от имената в периода 1999-2000 година това лице многократно е влизало, излизало и пребивавало в страната. Запитан дали се чувства подведен заради репликата Бойко взе парите по мнението на ген. Миланов, Бисеров отговори, че според него тезата на генерала е в полза на разсекретяване на делото. Ако се разсекрети ще се види, че няма някой подведен, заяви Бисеров. Той добави, че ген. Миланов, тогава полковник, е най-висшият офицер от МВР, присъствал в това дело и „да видим тогава дали си познава делото“, заяви многозначително Бисеров.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид

Днес ще се окажете по-фокусирани върху външния си вид,