Припомняме, че Столичната община успява да удържа от години цената от 1,60 лв., въпреки че тя бе поставена при цена на горивото под 1,80, докато сега то струва повече от 3 лв. на литър, т.е. почти двойно

Свързани новини

04.04.2022 15:00

Билетът остава 1,60 лв. засега, няма да се вдига като в други общини

Видян 1512 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Прави се всичко възможно да се избегне покачването на цената на еднократното пътуване в градския транспорт. В страната започна една такава вълна. Надяваме се това да не се случи, защото би имало дългосрочни негативни последици върху навиците на хората да се придвижват в града", заяви финансовият заместник-кмет на София Дончо Барбалов пред Блумбърг.


 


Припомняме, че Столичната община успява да удържа от години цената от 1,60 лв., въпреки че тя бе поставена при цена на горивото под 1,80, докато сега то струва повече от 3 лв. на литър, т.е. почти двойно. Повече от двойна пък е цената на тока, а все по-голям процент от софийския транспорт използва именно електричество – разширяват се и метрото, и трамвайните, и тролейните линии, откриват се дори нови. В пъти се вдигна и цената на газа, на който също има немалко градски превозни средства.




"Тенденцията, която виждам в страната, за увеличение на цените на градския транспорт, е много притеснителна, защото ако откажем хората от градския транспорт, ще отнеме много време и усилия, за да може те да се върнат. За това ще се плати много голяма екологична и социална цена", предупреди финансистът.




"Общината направи немалко, увеличихме средствата през последните години, докато преди три години общината отделяше около 110 млн. лв. от своя бюджет, миналата година отдели 170 млн. лв, а тази година са също към 170 млн. лв., което значи, че всеки софиянец дава около 200 лв. от своите данъци за градски транспорт, независимо дали го ползва или не. Държавата обаче  подценява този проблем, подчерта Барбалов.


 




"Тук говорим не само за градски транспорт, но и за междуградски. В много европейски страни държавите предприеха мерки за компенсация на транспорта, като се прилагат и мерки за компенсация на цените на енерегоносителите", допълни финансистът.




За да се компенсира спадът на приходите от билети, който се разви през 2-годишната пандемия, освен увеличаването на средствата за градски транспорт от общинския бюджет, се разчита и на държавни субсидии, които тази година са само 15 млн. лв. А вторият начин, по който държавата осигурява помощ е чрез компенсиране на цените за преференциални пътувания, каза заместник-кметът. Тази схема обаче не е променяна от 2008-2009 година и не отговаря на новите реалности.




Разработва се нова тарифна програма на Столичната община, която да стъпи на по-високата степен на електронизация в системата за таксуване.




Въведе се чекиране с кредитна или дебитна карта,  работи се и по проект за таксуване за време, което е "съвременно решение", както го определи Барбалов. Напомняме, че т.нар. тикет система ще позволи с един билет да се сменят няколко превозни средства в една посока в рамките на час, както работят градските транспорти в най-развитите европейски градове. Системата обаче закъснява, а защо – 19 минути многократно е писал през последните няколко години.


 




„Търси се възможност и за оптимизация на броя карти, които се издават, но всичко това не може да компенсира по никакъв начин липсата на достатъчно помощ от страна на държавата", заяви финансовият заместник - кмет.




Барбалов подчерта, че единичният билет е мерило, но не е основният превозен документ: „Това, което искаме е да могат хората да купуват карти и да пътуват за време и единичният превозен документ може би ще стане отживелица с времето. Картите са изключително важни, защото дават предвидимост на финансирането на градския транспорт”.


 


Мария Пенчева


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

скорпион