Свързани новини

01.11.2021 14:42

Библиотекари ще протестират под мотото "Долу Винету!"

Видян 881 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 1 ноември - Деня на народните будители, библиотекари от цялата страна ще проведат символичен протест под мотото "Долу Винету!", съобщи Ганчо Ганчев, председател на синдикалната организация на КНСБ в Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий", предаде Дневник.

В знак на протест пред библиотеките ще бъдат поставени плакати с надпис "Долу Винету!", тъй като романът се е превърнал в метафора на бездуховността и липсата на отношение към културата, се казва в призива на организаторите на протеста. Те призовават да се разпечатат листа с надписа "Долу Винету!" и да се разлепят и в читалните на библиотеките. Синдикалистите не го споменават, но юношеският роман на Карл Май е свързван с читателските предпочитания на бившия премиер Бойко Борисов.

Протестът е срещу недостатъчните бюджети, заради които заплатите в този сектор на културата са унизително ниски. Гневът на библиотечните работници е, че само техните възнаграждения не са обвързани с минималната заплата. Във всички останали браншове в културата има подписани споразумения, с които за отделните длъжности се определят коефициенти спрямо минималната работна заплата за страната. Само при библиотеките възнагражденията могат да бъдат индексирани само при наличие на средства.



В символичния протест ще участват Националната библиотека, регионалните библиотеки във Варна, Велико Търново, Кърджали, Ловеч, Силистра, Хасково и др. Библиотечните директори са уведомени за акцията и са помолени да не създават пречки.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

козирог