Свързани новини

25.01.2012 11:49

Бял сняг и жълт код в почти цялата страна

Видян 2109 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Жълт код е обявен за 25 от 28-те области в страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН. Без предупреждение са само областите Хасково, Ямбол и Бургас, съобщи "Фокус".
В Централна, Източна България и в Благоевградска област ще вали дъжд и сняг. В останалите области ще вали обилен сняг и ще се образува нова снежна покривка.


Код "жълто" означава, че времето е потенциално опасно. "Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", заявиха от НИМХ.


Очаква се до бурен североизточен вятър, който може да доведе до образуване на снегонавявания в Северна и Североизточна България.


В крайните южни райони от страната, по-голямата част от Горнотракийската низина и по Черноморието все още ще вали дъжд, който през нощта, с активизирането на валежите, ще започне да преминава в сняг. Ще духа слаб и умерен вятър от северната четвърт, с тенденция на усилване. Температурите ще са между минус 1 и 4 градуса, в източните райони до 6-7 градуса.


Над планините ще е облачно, мъгливо и ще вали сняг, в западната част на Стара планина - най-обилен. Ще духа умерен и силен вятър от изток-североизток, което ще е причина за образуване на навявания и преспи по проходите.


От Столична община съобщиха, че през нощта пътните настилки в София са обработени срещу заледяване, предаде БТА. Със смеси са били обработени улиците на градския транспорт, стръмните участъци и улиците с обществена значимост. Общо 132 специализирани машини са работили през нощта в Столичната община.


В районите "Надежда", "Илинден", "Сердика", "Лозенец", "Възраждане", "Банкя", "Нови Искър" "Панчарево", "Витоша", "Люлин", "Овча купел", "Триадица", "Връбница" и в природен парк Витоша снегът е бил избутван от пътните платна.


Пътните настилки в страната са мокри и заснежени, а по високите и усойни места има заледени участъци, съобщиха от Съюза на българските автомобилисти. Затворени са проходите Златица - Етрополе, Твърдица - Елена, Троян - Кърнаре, Върбишки, Дюлински - за товарни автомобили, Вратник и Шипка - за автомобили с обща маса над 10 тона, а Айтоски - за автомобили с обща маса над 20 тона.


Всички автомобили да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през прохода "Петрохан", "Рожен" и "Превала". Камионите трябва да са без ремаркета и полуремаркета по пътя Велинград - Юндола, Велинград - Сърница, Ракитово - Цигов чарк - Превала, Белово - Юндола, Батак - Доспат, Доспат - Сърница, Девин - Михалково и Борино - границата с Гоце Делчев.


Всички автомобили трябва да са с вериги по пътя Батак - Доспат, при снеговалеж движението на товарни автомобили, задължително, се осъществява с вериги по пътя Костенец - Дупница и Боровец - Самоков - София.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните