Свързани новини

09.10.2012 16:10

БГ момичетата 2-ри в Европа по пушене

Видян 1917 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

123 акта са издадени за неспазване на забраната за пушене и има 81 наказателни постановления, като общата стойност е 19 700 лева, съобщи здравният министър Десислава Атанасова. Тя поясни, че извършените проверки са в периода 1 юни, от въвеждането на забраната, до 27 септември, като са проверени 71 546 обекта.


Издадени са 1470 предписания. Сред проверяваните обекти са 5024 детски и учебни заведения, 14 000 лечебни и здравния заведения, 17 000 обекта за обществено ползване, включително козметични зали, фитнес зали, гари и детски ясли.


Десислава Атанасова е категорична, че забраната за пушене е много положителна. Тя заяви, че няма да подкрепи внесените промени от депутати в парламента за отмяна на забраната.Атанасова изнесе тревожни данни за пушенето у нас, особено сред подрастващите. Според изследване сред 16-годишните български ученици, проведено за 2011 година, 66,4% са пушили поне една цигара в живота си, а 38,9% - поне една цигара в последните 30 дни.


Момичетата пушат повече от момчетата. 32,7% от момчетата признават, че са пушили в последните 30 дни, а от момичетата - 45%.


Българските юноши са на 4-то място сред 36 европейски държави по пушене, като българските момичета са на 2-ро място сред връстничките си в Европа, съобщи Атанасова и изрази надежда поне малък процент от тях да се включат в организирания национален ученически конкурс срещу тютюнопушенето. Тя обяви, че конкурсът „Проектът на нашия клас за живот без тютюн" предвижда големи награди.


Депутатът Моника Панайотова съобщи, че заедно с евродепутат Илиана Иванова са се ангажирали с приобщаването на все повече млади хора към непушачите. Целта на инициативите е да бъдат активирани младежите по посока среда без тютюнев дим. Такава инициатива - „Предай нататък", предвижда ученик непушач да формира фокус група от трима съученици пушачи и в продължение на 3 месеца да бъде постигнат 100%-ов отказ от цигарите. После един от тези, който се е отказал да пуши, да стане наставник на други.


Предвижда се и посещение в Европейския парламент и запознаване на място с работата на евродепутатите и живота на младите хора.


Моника Панайотова изтъкна, че средният процент за ЕС на пушачите между 15 и 24 години е 29, докато в България е 37%.


Панайотова е убедена, че такива инициативи и кампании ще имат много позитивно въздействие. Чрез положителен пример се оказва намаляване на потребители на тютюневи изделия сред младите хора.


Националният ученически конкурс се организира за 5-та година. Надпреварата ще продължи до 14 април 2013 година. Официалното награждаване на победителите ще се проведе на 13 май 2013 - Световният ден без тютюнев дим.


В предишните издания на конкурса със свои проекти и художествени творби са се включили близо 13 200 ученика и над 400 техни учители от цялата страна.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

рак