Свързани новини

11.01.2013 10:17

Бг гражданството най-солено в София

Видян 917 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бг гражданството ще излиза най-солено на чужденците, които вложат пари за бизнес в София, съобщи Дартснюз.


Най-вероятно инвестицията за роден паспорт ще се обвърже с региона в България, където е направена. Най-много ще е за София, обясниха депутати. ГЕРБ обмислят вариант, който да подпомогне по-западналите икономически райони в страната, където ако чужди инвеститори вложат средства, ще имат по-облекчени условия да получат гражданство. Така и за по-бедните райони ще е добре.

Друга идея на управляващите е България да разрешава постоянно пребиваване за срок от 5 години. Нужната инвестиция в случая вероятно ще е най-много 500 хил. лв., като след това чужденците ще могат да кандидатстват и за гражданство. Ще се намали и изискването за броя на работните места - няма да е повече от 10.

До подобни идеи се стигна след като президентът Росен Плевнелиев върна в края на миналата година за ново обсъждане текстове от Закона за насърчаване на инвестициите, които завишиха изискванията пред чуждестранни инвеститори за получаване на разрешение за постоянно пребиваване у нас. Държавният глава е категоричен, че депутатите са приели ненужно завишени изисквания за предоставяне на разрешение за постоянно пребиваване.

Според приетите условия в края на ноември, за да получат такова, те трябва да са внесли в капитала на българско търговско дружество най-малко 4 милиона лева като съдружници или акционери с поименни акции, притежаващи 50% от капитала на дружеството. В резултат на това да са извършени инвестиции в размер не по-малък от 4 милиона лева и да са разкрити най-малко 50 работни места за български граждани. Ако те вече има статут на постоянно пребиваващи над една година и са вложили над 1 млн. лв. в капитала на българско дружество, могат да кандидатстват за гражданство. Още тогава Плевнелиев даде за пример Ирландия и Гърция, където са необходими само 300 хил. евро, Естония – 63 900 евро, Германия – 250 хил. евро и създадени 5 работни места и т. н.

Законът за насърчаване на инвестициите беше върнат за ново обсъждане, а ветото на президента беше уважено при гласуването му днес в пленарна зала. При повторното му приемане ще бъдат направени и промени към изискванията на чуждите компании, които идват да снимат у нас. Вероятно там ще бъде въведен горен праг, чийто размер все още се уточнява. Възможно е и големите инвеститори в киното да не получават държавна помощ, за да се стимулират в тази насока по-малките фирми. Възможно е новите изисквания да бъдат разписани в отделен закон закон, касаещ кинопроизводството.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион