Свързани новини

14.10.2013 12:10

Бежанци продават злато, за да оцелеят

Видян 1295 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бежанци от Сирия напуснаха лагера в София и дойдоха на квартира в Благоевград, съобщава "Струма.бг.".


Семействата на братята Мохамед и Али Заят, както и още двама техни братовчеди, са намерили подслон в къща на ул. „Илинден“. В дворчето играят три дечица - две момиченца и едно момче, които говорят на арабски. В жилищната кооперация се влиза през три външни врати, които са заключени. Млада жена със забрадка отваря едната врата и на развален английски обяснява, че са бежанци от Дамаск. Казва, че са общо 9 човека - 4 мъже, 2 жени и 3 деца. Обяснява, че съпругът й знае малко български, но сега е навън. Чужденците обитават сутерен, ползван преди години за механа.


„Араби са, но не знам точно какви. Живеят тук отскоро с децата. Едни си отиват, други идват”, казва учителката Жана Милкова от Седмо СОУ „Кузман Шапкарев“, която живее на първия етаж над сутерена.


Помещението е собственост на Венета Станкева, която има апартамент в кооперацията, но и него го е дала под наем на турски студенти. Тя си седи в къщата в село Логодаш, поясни директорът на Общинска банка - Благоевград Захари Хаджийски, който живее на последния етаж на кооперацията. Съседите научили, че сирийците се махнали от софийския лагер за бежанци, тъй като техният брат е в Благоевград.


„Аз съм роден в Сирия, но от 23 години живея в България. Имам дъщеря на 17 години, която живее при майка си в Кюстендил. Разведени сме и аз имам друга жена, с която отворихме този магазин в Благоевград. Ние сме палестинци, макар че сме родени в Сирия. Живеем в палестинския квартал „Ярмок” в Дамаск, който вече е сринат до основи. Когато говорихме по скайпа с роднините, чувахме стрелбите. Братята ми избягаха и дойдоха в България. Сега там остана само майка ни. Всички те разчитат на мен, храня 12 човека. Много е трудно, само квартирата им е 200 лв. Помага ни палестинското посолство и Българският червен кръст”, разказа търговецът Ахмед Заят, който продава най-разнообразни стоки. Помага му втората жена, която работи и като готвачка, за да изкарат пари.


„Жал ми е за децата. Ходя и купувам храна и дрехи втора употреба. Те са хора като нас. Искат да работят - да копаят, да мият коли, ама не разбират езика. Затова ще ходят в Германия. Там е другият брат на мъжа ми“, обясни българката, която сега живее с Ахмед в Благоевград.


Благоевградчанката Таня Методиева също е приела присърце проблемите на бежанците, вероятно защото е живяла дълго време в Сирия. Тя говори перфектно езика и се е заела да оправя документите на бежанците в община Благоевград. „Това са бежанци от Сирия, чиито къщи са сринати със земята. Те имат хуманитарен статут и са под закрилата на ООН. Написах писмо до кмета на Благоевград, за да получат регистрация като чужденци. В момента не разполагат с пари и документи. Чух по новините, че държавата дава 65 лв. на месец на човек, но тия хора не са получили 1 стотинка в лагера за бежанци в София. Те са на издръжката на брат си. Той също изнемогва. Притесняват се, че сега може и тока да им спрат. Получават пакетирани храни от БЧК, но децата не са яли месо и пили мляко от 6 месеца”, каза по телефона за „Струма“ благодетелката на сирийците бежанци Таня Методиева, която е на лечение в Банкя.


37-годишният бежанец Мохамед Зият разказа, че в Сирия са имали магазини, а пристигнал в България само с 20 долара. Останалите пари дал на турските каналджии. Избягали от Дамаск, стигнали до Одрин, но целта им била да се доберат в България при брат му.


„Първоначално каналджията поиска 200 долара на човек, за да ни прекара до българската граница. Взе парите и повече не се появи. После дойде друг и аз му дадох още 400 долара. Вървяхме 8 часа с жените и децата през гората. Заловиха ни полицаите и ни откараха в лагера за бежанци в София. Там изкарахме 3 месеца. Досега съм получил около 200 лв. В София ни казаха да се оправяме сами. Ако мога да започна работа в Благоевград, бих останал тук, защото много ми харесва градът. Жена ми също има професия - тя е медицинска лаборантка. Продаде златните си пръстени, за да има какво да ядем. Иначе другият вариант е да отидем в Германия при другия си брат, който там има магазин“, разказа Мохамед.


Той разхожда малкия си син в градската градина на Благоевград, като компания му прави неговият братовчед Али Айди. 28-годишният младеж е учил за банкер в Дамаск, но войната прекъснала студентското му обучение.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

риби