За пътви път от четвърт век пенсионерите у нас остават без традиционните си бонуси за Коледа, стана от думите на финансовия министър Асен Василев. “Правителството не предвижда изплащането на коледни добавки тази година”, обяви той пред БНР, коментирайки параметрите на текущия и бъдещия бюджети на страната.

Свързани новини

23.10.2023 09:44

Без коледни добавки за пенсионерите за първи път от 25 г.

Видян 1606 пъти | Коментари 2
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

За първи път от четвърт век пенсионерите у нас остават без традиционните си бонуси за Коледа, стана от думите на финансовия министър Асен Василев. “Правителството не предвижда изплащането на коледни добавки тази година”, обяви той пред БНР, коментирайки параметрите на текущия и бъдещия бюджет на страната. Шефът на МФ обясни, че е много по-добре пенсиите да се увеличават трайно, а не да се раздават еднократни плащания.


"В последните 2 г. коледни добавки нямаше, за сметка на това и средната и минималната пенсия се качиха трайно с над 30%, което мисля, че е по-добре за хората", отбеляза финансовият министър. И излъга. М.г. имаше и по-важното : "вдигането"  включи и К19 -добавките от 60 лв. и така стъкми процента. Отделно, това движение докара и НОИ до фалит. А т. нар. средна пенсия нарасна рязко, просто защото рязко бе вдигнат "таванът", почти удвоен. Реално мярката се дължи на щетата в бюджета, след като НАП събра с 2 млрд. лв. по-малко ДДС,  които ще минат 3 млрд. до края на 2023 г.  и хазната се оказа в дефицит, въпреки ошушкания БЕХ.


Ведомството, което оглавява повторно лансираният от Василев - Румен Спецов не оправда надеждите амбициозни приходи от данъци в Бюджет 2023 и най-вероятно те няма да бъдат събрани в пълен размер и до края на годината.  2 млрд. не са събрани, въпреки закона, и от Лукойл. Всичко това се случва на фона на 10% инфлация. Новината за орязаните коледни добавки идва седмици след признанието на Василев за нуждата от нов заем в размер не по-малко от 4 млрд. лв., за да не спре да плаща.


Сега министърът отново заяви, че разчита на парите от Плана за възстановяване и устойчивост.


Съпредседателят на ПП коментира, че единствената опасност да не се изпълнят приходите в хазната за т.г. е, ако не се получи въпросното второ плащане от ЕК. Става въпрос за 1,4 млрд. лв., които страната ни вече поиска от Брюксел, но част от мерките, които трябваше вече да се предприети, все още не са факт. Кабинетът обаче очаква в месеците на оценка на свършеното по Плана тези изостанали мерки.


"В закона ясно е казано, че обсъждането на бюджета трябва да се случи, след като се приемат данъчните закони. По график те се приемат през октомври. Но заради това, че целият месец парламентът не работи, срокът се измества. Когато НС приеме данъчните закони, ще може да се фиксира приходната част на бюджета, от там дефицит и всичко останало", каза Василев. И допълни, че бюджетът за 2024 г. ще бъде съобразен с правителствената програма, каквато няма!


На фона на орязаните пенсии Василев се похвали, че страната прави повече разходи и ще изпълни задължението си към НАТО да похарчи 2% от бюджетното салдо за отбрана.


Егор Глазунов


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 23.10.2023 15:46

    НО ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ ЩЕ ИМА КОЛЕДНИ ПРЕМИИ. Нали са хората на ПП- ДБ.

  • 001 предложение 23.10.2023 09:50

    За Петльовден Кокорчо няма да получи вазелин

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв