електронните рецепти

Свързани новини

16.10.2023 14:13

Без драми в Ден 1-ви на е-рецептите, но се очакват в следващите

Видян 1298 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Без очакваните големи драми премина първият ден от въвеждането на електронните рецепти в аптеките. Този проект беше готов още през лятото на миналата година в дните на падането на кабинета Петков - Нинова, но до момента, поради некомпетентност, не можеше да бъде въведен в реална експлоатация от здравното министерство.


Според фармацевти, запитани от 19 минути, проблемите най-вероятно предстоят в бъдеще. Едно от обясненията е високата възраст на повечето пациенти, които потребяват антидиабетни лекарства, докато при антибиотиците, които също вече се купуват единствено и само с е-рецепта, няма граници.
За неверниците, няма да бъде възможно изписването на медикаментите, тъй като аптеките са в пряка нет връзка при продажбата на всяка опаковка със здравните власти, а после подлежат и на последващ контрол. Глобите започват от 5000 лв. и могат да бъдат 5-цифрени, така че никой не би рискувал, за да пласира под масата някоя и друга опаковка антибиотик.


Последното е много важно на фона на прогнозираната нова ковид вълна у нас с очаквания след втория тур на изборите за частични локдауни поне в образованието и други чувствителни сектори. През последните 3 години стана всеобща практика хората сами да вземат антибиотици, без да имат лекарско предписание, покрай лечението на коронавируса и другите остри респираторни заболявания.
Това е изключително вредно и с дълготрайни последици, защото се хипертрофира резистентността срещу медикаменти. А така вирусите си създават удобни гостоприемници в нашите организми.


Чрез е-рецептите всенародната мания за вземане на антибиотици трябва да бъде, ако не напълно спряна, то поне максимално ограничена, като вече за неправилно лечение ще може да се носи и лична отговорност от лекарите, изписали е-рецептите.


У нас, разбира се, пълно спиране е невъзможно – известна е практиката с коронавирусните тестове и сертификати, които се намираха "по втория начин", не без участието на медицински лица, както и удостоверенията за преминаване на К19-ваксинация.


Мария Пенчева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 16.10.2023 23:36

    какво разбираш от лекарства и лечение, та си седнала да дрънкаш пълни глупости, нито лекари, нито пациенти са съгласни с безумията на смотаняка хинков, колко ти плащат от сзо да даваш вреден акъл както за отровните ваксини, избили и продължаващи да избиват милиони и инвалидизирали към 50 милиона, какво ти е образованието, стринке

  • 002 Anonimen 16.10.2023 14:51

    Отдавна трябваше да сме останали 4 млн., но понеже се инатим, сега скоростно ще ни редуцират. Споко, ветеринарните лекарства ще ни спасят, както преди години правехме напук на соросоидите гнусни!

  • 001 Anonimen 16.10.2023 14:24

    марийке, антибиотиците са спасили милиони хора и са най-ефективните лекарства, затова сзо -то се чуди как да ги спре, та хората да си измират както е било преди откриването им 1928 година от Александър Флеминг, сега тъпото или добре платено хинковче ги забранява

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

везни