Свързани новини

14.06.2009 16:35

Бензинът удари 2 лева

Видян 2725 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Пред месец 19 минути писа, че бензинът ще удари 2 лева, понеже петролът се качи до 70 долара. Това вече е факт и най-масовото гориво достигна прогнозираната от нас котировка. На различните бензиностанции се движи от 1,98 до 2,00 лева. И ще продължи да се катери. А98 пък подгони висотите на цените от миналото лято и вече се търгува за 2, 18 лв.
Новата прогнози на Газпром е 85 долара за барел нефт до края на годината и стотачка в зелено догодина.
Новината за по-високите цени на бензина, които се очакват в следващите месеци не е само лоша. Тя е и добра. Понеже означава повече акцизи и ДДС за хазната и по-добро изпълнение на бюджетните приходи.
Засега сметките на държавата още не са излезли “на червено”, но ако няма балансиране, за първи път от осем години кризата ще ни донесе дефицит в бюджета.
Най-много от това в момента се оплакват десните икономисти, които до неотдавна пък пищяха точно по обратната причина: колко било вредно държавата да трупа излишък.
Докато учените спорят по въпроса дали е добре или е зле за цялостната икономика горивата да поскъпват, а след тях и всички стоки, както предрекохме преди месец, политиците действат.
Една от последните политически клюки във висшите кръгове е, че Бойко Борисов и Георги Първанов имали идея при създаване на експертен кабинет след изборите, той да бъде оглавен от боса на бензина. Възможно ли е това, пита се 19 минути?
Валентин Златев е близък приятел и на президента, и на неформалния лидер на ГЕРБ. Нещо повече, за да не се охарчва (б.р. от години не получава заплата) столичният кмет ходи на море в хотела на другаря си на Обзор. Градоначалникът наруши заради него собствената си заповед и изнесе от общината печата, за да бракосъчетае в резиденция Бояна авера си с манекенката от агенцията на туристическия олигарх Ветко Арабаджиев – Люба.
Досега няма официално потвърждение или опровержение на информацията, че фирмата Ипон, с която в миналото бе свързан Борисов, охранявала имотите на ЛУКойл.
Валентин Златев е от фамилия, близка до тази на Тодор Живков. Татко му е кмет на Правец по времето на комунистическия лидер, който е родом от това село, превърнато в град във времената на соца. В момента Златев Старши е бизнесмен с размах.
Като потомък на славен род, Златев получава образованието си в Москва. И то не къде да е, а в Московския институт за международни отношения (МГИМО). Сред неговите питомци е и експремиерът Жан Виденов. Това не му пречи при управлението на Костов да организира сделката по закупуването на Нефтохим – Бургас – най-голямото предприятие на България, от руския гигант ЛУКойл на една прекалено ниска цена.
Лидер на петролния гигант е друг възпитаник на МГИМО Вагит Алекперов. Преди да обедини три находища с инициали Л,У и К, той е последният първи-заместник-министър на нефтената и газовата промишленост на СССР. 
Днес Алекперов е един от тримата най-богати руснаци, влезли в последния ТОП100 на световните милиардери на списание Форбс. В листата той фигурира под номер 57 със 7,8 млрд. долара.
Московската преса го нарича “олигарх”, а всъщност азерът, роден недалеч от Баку, е един от най-големите специалисти в света в областта на петрола и е посветил целия си живот на изследванията и експлоатацията на нефтени находища.


Най-често малките бензиностанции у нас продават некачествен бензин, съобщи през миналия месец министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров. Той посочи, че над 16% от горивата в България не отговарят на изискванията. За първите три месеца на годината Държавната агенция за метрологичен и технически контрол (ДАМТН) е проверила 80 обекта за течни горива. При 23 от взетите проби са открити несъответствия. Най-често не се изпълняват изискванията за наличието на биогориво. Според експерти това се прави заради факта, че стойността на биогоривото е висока и оскъпява допълнително цената на бензина.


Според търговци на едро 50% от горивата, реализирани на бензиностанциите в България са внос другите 50% са произведени у нас - тоест от Лукойл. Но на практика големите вериги купуват масовите бензини от Лукойл - Бургас и само скъпите високоактанови са вносни, защото бургаският не предлага нужното на известните марки качество. Реално повече от 2/3 от течните горива по бензиностанциите са произведени в Бургас. Определящ за цената на горивата у нас е Лукойл Нефтохим, защото той доминира на пазара и всички връзват цените си към неговите.



Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.