Свързани новини

14.12.2020 15:19

Белодробната болница във Велико Търново обяви платени дежурства за медици

Видян 1835 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Общинската белодробна болница във Велико Търново обяви платени дежурства за медици, за да намери лекари, които да влязат в Covid отделението. Желаещи няма, а лечебното заведение може да затвори след Нова година. Проблеми се очертават и с болните от туберкулоза във Великотърновска и Габровска област, които обслужва болницата.  

Защо няма лекари и очаква ли се взрив от туберкулоза – това коментира пред БНР д-р Стела Денчева - управител на великотърновската белодробна болница.  

Специализираната болница за лечение на пневмофтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ във Велико Търново е поредната в страната, която изпадна в криза за лекари. „Легла има, медици няма“, казва управителят на общинското лечебно заведение д-р Стела Денчева. За да намери частично решение, д-р Денчева пусна обяви, в които се посочва, че за всяко дежурство лечебното заведение ще изплаща възнаграждения – 120 лева за нощно и по 95 лева за дневно.  

„Така в момента сме обявили платени дежурства, въпреки че така като гледам, може би, някои колеги ще се възползват спекулативно от тези платени дежурства. Лошото е, че има само едно изискване тези стимули за работа на първа линия да се получават само от един работодател. Това води до много сериозна демотивация. В интерес на истината не малка част от болниците, особено по-малките общински, си попълваме графиците с колеги, които работят на допълнителен трудов договор. Аз това го повтарям от началото на пандемията, че в момента, в който нещата станаха такива, каквито станаха сега, нашата болница най-вероятно ще спре да съществува, поради липса на персонал. Никой не ми вярваше, за нещастие, никой не искаше да разбере за какво става въпрос, но наистина е така. Колеги в момента напускат доброволно и остават при основния си работодател“.  

От белодробната болница „Д-р Трейман“ предлагат още на кандидатите трудов договор за всяко изпълнено дежурство, осигуряване на еднократно хранене и лични предпазни средства, както и хилядата лева за работа на първа линия, при условие че медикът не получава това възнаграждение от друго работно място.

„Ние се справяхме чудесно, когато по график работеха осем лекари. Сега са трима и един колега кардиолог. Колегите са абсолютно ентусиазирани и помагат. След началото на следващата календарна година, обаче, вероятно, ще останат един или двама. Поне трима-четирима биха ни решили страшно много проблемите, защото в общи линии четири-пет човека с доста сериозно натоварване изпълняват един 24-часов график, което гарантира присъствието на един лекар в болницата. Сега, за жалост, натовареността е доста сериозна, което влошава и качеството на обслужване, когато работи само по един човек“.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

овен

Важен ден

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Важен ден, особено за взаимоотношенията ви с околните.