Българския министър-председател Кирил Петков, който е на посещение в САЩ, отново се опита да заблуди българската общественост за уж постигнати резултати при срещата му с вицепрезидента Камала Харис

Свързани новини

11.05.2022 20:05

Белият дом уличи Петков в неистини

Видян 18304 пъти | Коментари 6
Гласували 4 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Абсолютно нищо конкретно за евентуално енергийно сътрудничество между България и САЩ няма в официалната позиция на Вашингтон за срещата на българския премиер Кирил Петков с американския вицепремиера Камала Харис.



В позицията на Белия дом няма нито дума за реални доставки на втечнен природен газ към България, с което проличаха други обстоятелства около договорските, за които 19 минути писа още в сряда преди обяд.




Излиза, че Петков, който бе на двудневно посещение в САЩ, отново се опита да заблуди българската общественост за уж постигнати резултати.




В съобщението от сряда сутрин на правителствения пресцентър до медиите изрично се казва: "Договорено беше и извършването на реални доставки на втечнен природен газ към България на цени, под тези на Газпром, които да започнат от месец юни."



Само няколко часа по-късно обаче истината излезе наяве с официалното прессъобщетние на Белия дом, което фактически уличава българския премиер в неверни и измислени твърдения. Подобна позиция липсва и в съобщението в Туитър на вицепрезидента Харис.




Напомняме, че от 19 минути първи съобщихме, че реалните детайли се различават от думите на МС. Източник от коалицията на правителството ни съобщи, че става въпрос за един договорен кораб, който съхранява синьо гориво за седмица, максимум за 10 дни. А месец юни има 30.



И това е договорено не с Харис, а предишния ден от посещението му във Вашингтон на ниско ниво. Петков не даде никакви параметри на сделката: количество, цена и т.н. в официалното си съобщение. Нашият източник ни съобщи още, че премиерът се опитва да осигури и втори кораб, така че поне за две – трети от юни да има газ.




Цената наистина е по-ниска от руската и то значително – 70 евро вместо 100, но не е ясно дали включва и преноса или само доставката на суровината до Гърция.




Следващият кораб, ако го получим, ще дойде с газ на по-висока поне с 15 долара цена, твърди нашият високопоставен източник.



От него става ясно, че в официална позиция на Вашингтон от срещата на Петков с Харис, няма и дума за реални доставки на втечнен природен газ към България на цени под тези на Газпром, за каквито четем в съобщението на МС.




В четвъртък обаче той настоя, че има споразумение със САЩ. "Потвърждавам, че сме договорили два кораба с втечнен газ за юни месец – на цени, значително по-добри от цените на европейските пазари и на Газпром.



Министерството на енергетиката ще продължи с допълнителните преговори за дългосрочни доставки, това ни дава възможност за първи път да имаме диверсификация", каза премиерът пред МС.




Припомняме, също, че както 19 минути писа още миналия месец, даже преди Ройтерс, България има резерв от газ само за май.



Никой не обърна внимание на многобройните ни статии още от встъпването на това правителство преди 5 месеца, че за разлика от всички други в ЕС, които си препълниха находищата в очакване на спиране на руското синьо гориво, нашето в Чирен остана на минимума. И вината е изцяло на Кирил Петков и неговия екип.




Кирил Пламенов





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 006 112 13.05.2022 09:19

    Ама Вие май сте русофилчета бе !

  • 005 Anonimen 12.05.2022 23:39

    Тоя мошеник неистово реве за затвора

  • 004 Anonimen 12.05.2022 12:35

    Мангал да не лъже има ли?

  • 003 Anonimen 12.05.2022 09:45

    Ученика им надмина учителите си,това е рзбираемо.Жалка картинка.

  • 002 Z T.M. 12.05.2022 08:22

    Т.е. в лъжа го е уличил. простокиролъже!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

козирог

Не сваляйте усмивката от лицето си

Не сваляйте усмивката от лицето си и ще видите, че ще