Игра на роби започва в лондонския театър "Ноел Кауърд" през юни и продължава до септември

Свързани новини

09.03.2024 07:23

Бели хора не могат да влизат в лондонски театър за 2 представления

Видян 5563 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 3.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

На белите хора е казано да не посещават две предстоящи представления на пиеса за расизма и сексуалността в лондонския Уест Енд. Кабинетът на министър-председателя Риши Сунак осъди този ход като "неправилен и предизвикващ разделение".


Написана от Джереми О Харис, който е чернокож, "Игра на роби" започва в лондонския театър Ноел Кауърд през юни и продължава до септември.


Две представления на пиесата - на 17 юли и 17 септември - са обявени за "Black Out " вечери, за които билети ще се продават само на "изцяло чернокожа публика".


"Идеята на нощта Black Out е да кажем, че това е нощ, в която специално каним чернокожите да запълнят пространството, да се чувстват в безопасност с много други чернокожи на място, където често не се чувстват в безопасност", каза Харис пред Би Би Си във вторник.


Въпреки че изрично помоли само чернокожи хора да присъстват на представленията, Харис след това заяви, че "никой не казва, че като каним чернокожата публика тук, [белите хора] не са поканени".

В очевиден отказ на следващия ден Харис написа в X, че чернокожите хора "могат да доведат своите бели приятели или любовници, ако искат".

Въпреки това офисът на Сунак осъжда плана. "Ясно е, че ограничаването на аудиторията въз основа на раса би било погрешно и разединяващо", заяви говорител на министър-председателя в четвъртък. Запитан от Би Би Си дали правителството ще обмисли отнемане на публичното финансиране на театрите, които се занимават с подобна дискриминация, говорителят не даде категоричен отговор "да" или "не".

"Това е принципна декларация, че очевидно изкуствата трябва да бъдат приобщаващи", казаха те. "И смятам, че конкретните данъкоплатци биха очаквали това да е особено важно, когато става въпрос за публично финансиране."


"Игра на роби" разказва историята на три междурасови двойки, които се впускат в сексуални фантазии от времето на робите, за да спасят връзките си. Пиесата дебютира на Бродуей през 2019 г. с възторжени отзиви от либералната критика и получи 12 номинации за наградата "Тони", но беше разобличена от консерваторите, като американската писателка Пичи Кийнън я нарече "най-гейското парче расов боклук, замисляно някога".


Театърът "Ноел Кауърд" не е първата британска институция, която се сблъсква с недоволство заради организирането на събитие "Black Out". Миналото лято лондонският Кралски театър "Стратфорд Ийст" беше нападнат за това, че препоръча на белите хора да не посещават две представления на "Тамбо и кости" на американския драматург Дейв Харис.


Комисарят на полицията и престъпността в Бедфордшир Фестус Акинбусойе, първият чернокож на този пост, определи събитието като "грешка", която "създава лош прецедент".


Подобни прояви са провеждани в САЩ и Канада.


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

скорпион