Министерството на външните работи на Сърбия обяви вчера

Свързани новини

21.11.2023 12:13

Белград гони първия секретар на хърватското посолство

Видян 1263 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Министерството на външните работи на Сърбия обяви вчера, че е обявило хърватския дипломат Хървое Шнайдер за персона нон грата заради "грубо отклонение от дипломатическите норми и нарушение на Виенската конвенция, която регулира дипломатическите отношения", съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

"На 20 ноември 2023 г. Министерството на външните работи на Република Сърбия взе решение в съответствие с член 9 от Виенската конвенция, който урежда дипломатическите отношения, да обяви г-н Хървое Шнайдер, първи секретар в посолството на Република Хърватия в Белград, за персона нон грата“, съобщиха от министерството. Според декларацията по време на професионалния си ангажимент в Сърбия Шнайдер "грубо е излязъл от рамките на дипломатическите норми и е нарушил гореспоменатата конвенция". Добавя се, че по този повод е връчена дипломатическа нота на хърватския посланик Хидает Бишчевич и се допълва, че Министерството на външните работи на Сърбия изразява очакване, че Сърбия и Хърватия ще работят заедно за изграждане на взаимно доверие с цел постигане на общо европейско бъдеще.

Същевременно Министерството на външните и европейските работи на Хърватия изрази снощи съжалението си във връзка с решението на Република Сърбия да обяви първия секретар на хърватското посолство в Белград Хървое Шнайдер за персона нон грата, с оценката, че това е стъпка към влошаване на взаимоотношенията между двете страни.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

козирог