Белгия обяви "терористична тревога" след двама застреляни

Свързани новини

17.10.2023 09:47

Белгия обяви "терористична тревога" след двама застреляни

Видян 1108 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Белгийското правителство определи фаталната стрелба в понеделник срещу двама шведски граждани в Брюксел като тероризъм и изпрати допълнителни полицейски сили, за да попречат на заподозрения да премине границата.


Министър-председателят Александър Де Кроо определи нападението като "потресаващо" и изпрати съболезнования на шведския си колега. "Като близки партньори борбата срещу тероризма е съвместна", добави той.


"Белгия и Швеция са единни в борбата срещу терора", заяви белгийският външен министър Хаджа Лахбиб, която също изпрати съболезнования в Стокхолм. Лахбиб добави, че е "ужасена от терористичното нападение" в сърцето на Брюксел и че "трябва да се мобилизират всички необходими средства за борба с радикализма".


Двете жертви бяха застреляни около 7:15 ч. местно време в центъра на Брюксел. Полицията предполага, че те са били фенове на шведския национален отбор, които са били на посещение в белгийската столица. Квалификационният мач Швеция-Белгия за Евро 2024, който се провеждаше на стадион "Хейсел", беше спрян на полувремето, а феновете бяха заключени в залата като мярка за сигурност.


Предполагаемият извършител на снощния атентат в Брюксел е бил прострелян от полицията преди малко.


Очаква се потвърждение от властите.


Според местни медии Абдесалем Л., роден на 1 септември 1978 г., тунизийски мигрант в незаконен престой в Белгия, е бил открит в кафене недалеч от жилището, което е обитавал в столичния квартал "Скарбек". Отбелязва се, че той е пребивавал в Белгия от 2019 г. и е подал молба за бежанска закрила.


На непотвърдени кадри, които се разпространяват в социалните медии, се вижда как заподозрян, облечен в оранжево яке с висока видимост и бяла каска, слиза от скутер, преди да открие огън на улицата. Мъжът последвал бягащите цивилни в близка жилищна сграда, произвел още няколко изстрела от пушката си и избягал със скутера.


Очевидци разказват пред белгийските медии, че стрелецът е извикал "Аллах Акбар", преди да открие огън.


Според информационната агенция Sudinfo друг видеоклип, разпространен в интернет, показва брадат мъж, облечен в същите дрехи, който говори на арабски и казва, че иска да "отмъсти за мюсюлманите", като убие "неверниците". Белгийските информационни агенции подозират, че стрелецът е действал от името на терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД, преди това ИДИЛ), въпреки че полицията все още не е потвърдила или отрекла официално това.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

скорпион