Свързани новини

09.03.2021 13:46

БЕХ готви съдебен иск срещу столичното парно за близо 700 млн. лева

Видян 1372 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българският енергиен холдинг (БЕХ) се готви да заведе съдебно дело срещу столичната „Топлофикация“ , ако до края на следващия месец дружеството не започне да изплаща дълга си от близо 700 млн. лева. Това става ясно от писмо на БЕХ до надзорния съвет на „Топлофикация-София“ с копия до премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и вицепремиера Томислав Дончев предаде 3e-news.net. В него холдингът отказва поисканото от столичното парно ново предоговаряне с допълнително отсрочване и намаление на лихвените проценти по дълга от почти 700 млн. лева за неплатен газ. Миналата година той беше прехвърлен от „Булгаргаз“ към държавния енергиен холдинг, припомня в. “Политика”.


„БЕХ не приема предложението на „Топлофикация-София“ за предоговаряне на двете съществуващи споразумения от 2015 г. и 2019 г. Считаме, че условията по подписаните споразумения отразяват максимално допустимите компромиси от БЕХ, които холдингът може да направи за „Топлофикация-София“, отчитайки както икономическата, така и социалната зависимост на топлофикация за страната“, се казва в писмото на енергийния холдинг. Оттам настояват топлофикационното дружество да подпише най-късно до 30 април 2021 г. споразумението за дълга.


Холдингът ще даде „Топлофикация“ на съд, ако до тази дата не бъде сключено споразумението с посочения погасителен план и предложение за надеждно обезпечение (залог на вземанията на „Топлофикация-София“) или друга обезпечителна мярка в полза на БЕХ. В края на миналата година бившият шеф на енергийната комисия в парламента Валентин Николов изказа идеята държавата чрез БЕХ да придобие собствеността на столичната „Топлофикация“ срещу неплатения дълг. В момента Николов е кандидат за шеф на енергийния холдинг, а идеята отново излиза на дневен ред.


Столичното парно е записало в бизнес плана си за 2021 г. вземане на инвестиционен заем от 500 млн. лева за изграждане на когенерации за увеличаване на производството на електрическа енергия. Очаква се това да стабилизира дружеството.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 09.03.2021 14:26

    Много и станаха кражбите и далаверите на партийната калинка на Буци. Да беше само Топлофикация, където пипнеш там вони на корупция и гешефти. С руска филология и партийна себеотдаденост това е положението

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.