Българската банка за развитие може да управлява бюджетни средства на Европейския съюз по програма Invest EU
02.08.2023 15:34

ББР ще управлява бюджетни средства на Европейския съюз

Видян 1397 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Банката получи одобрение от ЕК за Прилагащ партньор по InvestEU

Българската банка за развитие може да управлява бюджетни средства на Европейския съюз по програма Invest EU. Това гласи решение на Европейската комисия, изпратено официално до ББР в края на юли.


Банката е покрила успешно изискванията на финансовите регулации, приложими към централния бюджет на ЕС. Тя получава положителни оценки във всички области според одитните доклади от декември 2021 г. и март 2023 г. за съответствие с изискванията на Финансовия регламент на ЕС, се посочва още в решението.


Целта на оценката е да се гарантира най-високо ниво на защита на финансовите интереси на Съюза. Тя трябва да потвърди пред ЕК, че получателите на средства от бюджета на ЕС ще ги управляват по прозрачен начин, изградили са надеждни механизми за контрол, отчетност и защита.


ББР е първата и единствена финансова институция в страната с подобна акредитация. Участието й в програмата InvestEU предоставя възможност за създаване на нови продукти с висока добавена стойност в секторите с пазарни несъответствия. Гаранцията от ЕС ще осигури облекчени условия при отпускането на кредити за малкия и средния бизнес, като спомогне за привличане на повече банки-партньори в програмите на банката.


Програма InvestEU се прилага  за периода 2021-2027 г. като основен инструмент на ЕС за инвестиции за възстановяване на икономиките, екологичния напредък и заетостта в Европа. Тя е насочена към подкрепа на растежа след COVID-кризата и постигане на целите за изграждане на екологична, цифрова и устойчива европейска икономика.


Фондът InvestEU реализира целите си, като действа чрез ексклузивни партньори по изпълнението, сред които вече е и ББР. Той ще инвестира чрез гаранция от бюджета на ЕС в проекти в размер на 26,2 млрд. евро.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

лъв