Свързани новини

23.12.2020 16:02

Бързите тестове няма да са безплатни в лабораториите

Видян 2508 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бързите антигенни тестове ще са безплатни за гражданите със симптоми на коронавирус, ако са направени в COVID-зоните. Ако обаче човек си направи антигенен тест в частна лаборатория, то ще трябва да заплати за него, съобщава Сега. Сред причините за това е фактът, че личните лекари нямат право да издават направление за антигенен тест, а само за PCR. Това става ясно от обяснения на лекари във връзка с вчерашната наредба на здравния министър, с която антигенните тестове са приравняват на PCR-ите и следва да влизат в официалната статистика на заразените.


Според въпросната наредба бързите антигенни тестове от днес стават равнопоставени на PCR тестовете като лабораторен критерий за установен случай на коронавирусна инфекция. При положителен бърз антигенен тест съответното лице ще се съобщава като потвърдено в единния информационен портал и ще се поставя под 14-дневна карантина. Близките на тези болни ще подлежат на 10-дневна карантина, какъвто е режимът и при PCR тестовете. Освен това резултатите от тези тестове ще бъдат основание и за издаване на болничен лист.


За да се признават бързите тестове и да бъдат регистрирани въпросните случаи в информационната система обаче, те трябва да се правят на определени места, посочени в заповедта на здравния министър - като ДКЦ-та, болници, лаборатории, РЗИ и др. По-конкретно са посочени следните места - самостоятелни медико-диагностични лаборатории, медицински центрове, диагностично-консултативни центрове, лечебни заведения за болнична помощ, центрове за спешна медицинска помощ, комплексни онкологични центрове и РЗИ.


Както "Сега" вече писа, личните лекари не са включени сред местата, в които може да бъде направен подобен тест, затова и ако антигенен тест е направен от личен лекар, той няма да се признава и да влиза в статистика. От обяснения на лекари днес стана ясно, че джипитата почти не правят такива. "Възможно е някои лекари да правят антигенни тестове, но това не е никак желателно. Не е препоръчително да се смесват потоците болни и здрави хора", коментира пред "Сега" д-р Гергана Николова от БЛС. По думите й точно това е причината джипитата да не бъдат записани като лица или места, където бързите тестове ще се прилагат.


"Антигенни тестове при личните лекари няма. Ако аз направя такъв тест, незнам къде и как да го регистрирам", заяви пред БНТ и заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов. По думите му антигенен тест може да осъществи единствено лекар. "Пациентите си ги купуват в аптечната мрежа и кой им ги прави - не знам. Сами не можем да си направим антигенен тест, тъй като това изисква умения точно откъде да се вземе пробата. Това не е тест за бременност, който може спокойно да отидете да си го купите", коментира още д-р Брънзалов. От думите му на практика се разбра, че антигенен тест, закупен от аптеката и направен лично от болното лице, също няма да се признава и да се регистрира в системата.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

дева