Баришников е един от създателите на платформата заедно с писателя Борис Акунин и икономиста Сергей Гуриев

Свързани новини

01.06.2022 17:47

Баришников пише на Путин: Вашият руски свят ще умре от страховете си

Видян 4726 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Световноизвестният руски балетист Михаил Баришников написа отворено писмо до Владимир Путин, след като основаният от него сайт за помощ към жертвите на войната - "Истинската Русия" ("Настоящая Россия"), бе блокиран от Роскомнадзор.




Баришников е един от създателите на платформата заедно с писателя Борис Акунин и икономиста Сергей Гуриев. Те я основаха в самото начало на руската военна инвазия в Украйна, на 8 март.




А ето и текста на писмото, публикувано днес от Meduza.




"Г-н Президент,




От страх вашите придворни са наредили да бъде блокиран нашият уебсайт - сайтът на "Истинската Русия". Страхът им е разбираем. Той ни дава увереност, че сме прави.



Както и по-рано, когато в детството ми вашите тънковрати предшественици възлагаха на мен, сина на руски офицер, ролята на окупатор в Латвия, тя не ми прилягаше. Научих латвийски език и от 26-годишна възраст, завинаги отхвърляйки ролите, определени от вашите учители, вече почти половин век живея като човек на свободния свят! И все още ме наричат руснак. Наричат моя приятел Борис Акунин руски писател, а Сергей Гуриев - руски икономист. Хора като нас донесоха повече чест на руския свят от всичките ви неточни високочни оръжия.



Вашият руски свят - свят на страха, свят, който гори учебниците по украински език, не може да просъществува, докато ни има нас, ваксинираните още в детството срещу тази чума. А нашия свят ще го бъде - въпреки всичките ви блокирания. Ние знаем как да съхраним ценностите на нашия руски свят. И вашият свят, ако не се събуди, ще умре от страховете си.




Вие знаете от какво се страхувате. И правилно се страхувате. Вие знаете кое оръжие удря точно!"




Сайтът на "Настоящая Россия" е бил блокиран на територията на Русия на 24 май, съобщават опозиционните медии. Сред заявените цели на проекта бе "помощ за жертвите на тази война - на първо място украинските бежанци, но ние искаме и да подкрепяме руските бежанци - хората, които не желаят да останат в Путинова Русия", припомня рускоезичният сайт, базиран в Латвия, rus.tvnet.lv.




Михаил Николаевич Баришников, роден в Рига през 1948 г., е смятан за един от най-големите балетисти в историята, заедно с Рудолф Нуреев и Владимир Василиев. След обещаващо начало на кариерата му в Мариинския балет в Ленинград, при турне в Торонто през 1974 г. Баришников остава в Канада. Известно време танцува на свободна практика, а впоследствие се присъединява към градския балет на Ню Йорк като главен танцьор, за да усвои стила на Джордж Баланчин. След това танцува в Американския балетен театър, където по-късно става художествен ръководител. Успехът му като драматичен актьор на сцената, в киното и телевизията го превръща в най-широко известния и признат съвременен танцьор и хореограф.


 


През 1977 г. получава номинация "Оскар" за ролята на Юрий Копейкин във филма "Повратна точка" (любопитно съвпадение с прякора на скандална проруска политическа фигура у нас). Играе и в сериала "Сексът и градът", както и във филма "Бели нощи" с Грегъри Хайнс, Хелън Мирън и Изабела Роселини.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат