Свързани новини

13.02.2015 15:58

Бареков: Заемът от 16 млрд. лева ще попречи на България за еврозоната

Видян 1164 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Готвеният от правителството заем в размер на 16 млрд. лв. крие големи опасности за финансовата сигурност на България и за приемането й в еврозоната. Това стана ясно от думите на лидера на „България без цензура“ и евродепутат Николай Бареков в предаването „Лице в лице“ по бТВ. Той определи решението на финансовия министър Владислав Горанов да се изтегли подобен голям заем като пълен нонсенс с ангажиментите, които имаме за влизане в еврозоната. 


„Заемът ще представлява 60% от БВП и става нонсенс – финансовият министър Владислав Горанов казва, че България трябва да е член на еврозоната. Но от друга страна, той предлага да се емитира нов външен дълг в колосални размери, който на практика ще извади България от всякакви чакални за приемането на еврото“, коментира евродепутатът.


Той каза, че в ЕС и България са нужни реформи. „Най-големият проблем в ЕС е бедността. Говорих с комисар Кристалина Георгиева, която каза следното – за първи път от времето на Втората световна война насам бедността в Европа бележи ръст. България е най-бедната страна, заедно с Гърция. При тази политика, която поредица от правителства у нас провеждат през последните 10 години, аз смятам, че не просто катастрофата за България е неизбежна, а за целия ЕС, и то заради такива страни като нас в най-скоро време“, прогнозира Бареков.


По думите му подобен заем не би бил проблем за една Германия, която има работеща икономика. „Когато вземаш пари и ги вкараш в работеща икономика, правиш коли, които купува България, всичко е ОК. Но когато с тези пари кърпиш дупки и не правиш реформи, а харчиш, за да си купиш обществено спокойствие, тогава катастрофата е неизбежна. Аз не го желая. Това, което се случи днес, няма коментар от високо политическо ниво. Когато се взема подобно решение за нещо, което ще го изплащат децата и внуците, това трябва да е отговорност на първия човек в държавата и това е министър-председателят“, каза Бареков.


Той определи като пълен абсурд държанието на депутатите от БДЦ по темата. „Днес на заседание на бюджетната комисия те са одобрили новия дълг, който България ще трябва да емитира през следващите 3 години, а това е пълен абсурд. Ако те са опозиция, най-малко трябва да кажат защо подписват един празен чек“, коментира лидерът на ББЦ. Той добави още, че хората, които е вкарал в парламента, и които са сформирали парламентарна група са били плячкосани. В сегашния си вариант, като БДЦ, те не са нито риба, нито рак, защото при тях са сблъскани всевъзможни интереси, а Христо Ковачки се опитва да я ръководи.


Бареков коментира още, че са нужни сериозни реформи – и в България, и в Европа. „Еврозоната е пред разпад, а сигурността в Европа не опира само до тероризма. Изборът на СИРИЗА в Гърция беше направен заради бедността в страната. Има голяма опасност поведението на Гърция, което е абсолютно справедливо, да провокира разпад на еврозоната, ако не преминем към затягане на правилата“, коментира лидерът на ББЦ.


По отношение на сигналите за заплахи срещу него лидерът на ББЦ коментира, че те не са били един и два, но чашата е преляла, когато са били тиражирани в малотиражен жълт вестник. “Понастоящем не се чувствам застрашен за живота си, защото не пребивавам в България за повече от няколко часа. Писмото е написано до президента, премиера и прокуратурата. Случаят трябва да бъде отнесен до държавното обвинение. Има факти и сигнали за заплахи. Аз няма да се ангажирам с този случай. Но най-малкото, което трябва да направи прокуратурата, е да разчепка тези сигнали, които излязоха в публичното пространство, те не са случайни“, каза Бареков.


Докато другите говориха и сега теглят заеми, аз си свърших работата и донесох на страната 10 млн. евро. С тези думи Бареков отговори на тиражираните информации, според които той и лидерът на ПЕС Сергей Станишев са най-големите двойкаджии в ЕП. „За тези 6 месеца аз бях първият депутат, който посети наводнените райони на страната, написах писмо до Барозу и се издействаха 10 млн. евро. Свършил съм си работата. Докато другите говорят и теглят 16 милиарда, аз за 6 месеца донесох 10 млн. евро за България“, отсече Бареков.


Според него истерията около разработката „Червеи“ е ченгеджийска история, за да се отвлече вниманието на обществото от важните проблеми в държавата. „Снощи когато кацнах на летището, видях половината магазини по булевардите празни – всичко се продава или дава под наем. България е на второ място след Гърция по младежка безработица. 3,8 млн. българи живеят с по 340 лв. и по-малко на месец. Това е скандал. Всяко мое обръщение в ЕП започва с думата бедност – вчера по време на дебата казах, че бедността роди тероризма, тя роди и СИРИЗА. Бедността ще роди и новия колапс в Европа“, каза Бареков. Според него хвалбите, че газовият хъб ще помогне на икономиката ни не отговорят на истината. „Газовият хъб е фантасмагория – няма от къде да дойде газ. Заради спирането на Южен поток и заради газовата изолация на България, нашите няколко поредни правителства лишиха от газ Косово, Сърбия и Македония“, коментира лидерът на ББЦ.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

риби