Свързани новини

20.09.2016 16:42

Банкерка се обиди на "магаре"

Видян 2966 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Софийският градски съд отхвърли огромния иск от 100 000 лв., заведен от банкерката Петя Славова срещу главния редактор на е-vestnik.bg Иван Бакалов. Това е второто дело, което Славова губи срещу журналиста.



Този път банкерката се засегна от думата „магаре”. Припомняме, че плодовете, зеленчуците и животните не могат да бъдат обида- има и такова решение. Преди много време 168 часа написа, че Димитър Цонев се хили като пъпеш. Журналистът се обиди и тръгна на борба чрез съд, но загуби делото.




Шефката на Инвестбанк Петя Славова бе завела срещу Бакалов гражданско дело с иск за обезщетение от 100 хил. лв. за нанесени неимуществени вреди в поредица от 8 публикации от 2011 до 2014 г. под рубрика Клептокрация. Решението на съдията Александър Желязков проследява и цитира всички материали, в които се описва как Петя Славова и Митко Събев са придобили първоначално банката, и как решенията на акционерните събрания са били отменени от всички съдебни инстанции. Описани са и случаи, при които от депозити на фирми в Инвестбанк, без знанието на титулярите са изтеглени над $5 млн. и не са възстановени на дружествата. Желязков отхвърли претенциите на Славова към описаното в публикациите, включително отхвърля и искането й да бъдат изтрити материалите от сайта. Съдът й присъжда единствено 1000 лева за употребена от автора обидна квалификация в третата част от поредицата, а именно изразът "Петя и Митко влизат като троянски магарета в Ортодоксалната банка Св. Никола".




Авторът на публикациите Иван Бакалов заяви, че уважава решението. Но също така той и адвокатът му смятат да обжалват в частта за обидния израз към Славова. Бакалов коментира, че не е употребил квалификация, а сравнение, подобно на онова, което често се употребява в публицистиката, например - "като слон в стъкларски магазин".



Преди този мегаиск срещу Бакалов той спечели наказателен процес, заведен от Славова. Предстоят още 4 дела срещу редактора на e-vestnik, заведени от банкерката. На две от тях вече е даден ход.

"У нас много малко се пише какво става в банките и какво се върши там, една от причините медиите да заобикалят тези проблеми е и законът, който предвижда тежки глоби за изнесена невярна информация за банки – 150 хил. лева за издател и до 20 хил. лева за журналист. Е, аз се осмелих през 2011 г. да напиша цяла поредица, с пълно съзнание какво може да ме очаква, но знаех, че изнасям само вярна и проверена информация след задълбочево разследване, на черното не може да кажеш бяло и обратното, всичко е проверимо и доказуемо", каза пред Дневник Бакалов.



Журналистът обаче задава риторичния въпрос ще се заинтересува ли прокуратурата от онова, което става известно в съдебната зала от свидетели и потърпевши и в което според него има достатъчно данни за престъпления.





















Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв

Днес фокусът ви може да се измести към практичните аспекти


Днес фокусът ви може да се измести към практичните