Естония, Латвия и Литва заявиха, че няма да присъстват на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) тази седмица, осъждайки очакваното участие на Москва в нея.

Свързани новини

29.11.2023 12:12

Балтийските държави ще бойкотират ОССЕ

Видян 1198 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Естония, Латвия и Литва заявиха, че няма да присъстват на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) тази седмица, осъждайки очакваното участие на Москва в нея.

Трите бивши съветски държави обявиха плановете си да бойкотират предстоящата среща на върха на ОССЕ във вторник, като заявиха, че "дълбоко съжаляват" за решението да поканят руския външен министър Сергей Лавров.

"Присъствието на Лавров на министерската среща на ОССЕ също така рискува да легитимира Русия-агресор като законен член на нашата общност на свободните нации, да омаловажи жестоките престъпления, които Русия извършва, и да се примири с грубото нарушаване и пренебрежение на Русия към основните принципи и ангажименти на ОССЕ", заявиха те в съвместно изявление, като се позоваха на военната операция на Москва в Украйна. "Ние, министрите на Естония, Латвия и Литва, няма да участваме в това и няма да споделяме отговорността за последствията, които то ще създаде."


Киев също заяви, че ще бойкотира събитието, което ще се проведе в четвъртък и петък в Скопие, Северна Македония, а украинското външно министерство обвини Русия, че е създала "екзистенциална криза в ОССЕ" и е превърнала агенцията в "заложник на своите прищевки и агресия".

"Трябва да съсредоточим общите си усилия върху това как да спасим ОССЕ от Русия, а не да изпращаме послания за възможността да се върнем към формите на сътрудничество, които съществуваха преди февруари 2022 г.", добави министерството.

По-рано тази седмица Лавров заяви, че възнамерява да се яви на конференцията на ОССЕ, след като властите на ЕС заключиха, че посещението в Скопие няма да наруши западните санкции. Той обаче отбеляза, че присъствието му ще зависи от това дали България ще се съгласи да отвори въздушното си пространство за руската делегация, като заяви: "Ако се получи, ще бъдем там".

 Както и в голяма част от останалата част на Европа, българското въздушно пространство е затворено за руски самолети като част от санкциите на ЕС, наложени миналата година. Но българското МВнР разреши на Лавров да лети до Скопие за форума.

Руският външен министър продължи да критикува ОССЕ и други големи европейски органи, че са се превърнали в "придатъци на ЕС и НАТО", но изрази надежда за "спасяване" на ОССЕ като платформа за диалог между държавите.


 Москва участва в ОССЕ още от съветско време; организацията е създадена през 1975 г., за да осигури средства за подобряване на отношенията между СССР и Запада. От 2014 г. в Украйна действаше мониторингова мисия на ОССЕ, но тя беше изтеглена малко преди началото на руската офанзива миналата година. Москва неколкократно обвини мисията, че игнорира нарушенията, извършени от Киев.

ОССЕ се състои от 57 членове, сред които са всички държави от ЕС, САЩ и Канада.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 леля Гошо 29.11.2023 13:27

    Кой се вълнува от тези БОКЛУЦИ ???

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

козирог