Свързани новини

26.01.2012 14:43

Българските емигранти са най-големите инвеститори в икономиката

Видян 2252 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

680 млн. евро са влезли у нас до края на октомври по данни на БНБ, а за цялата предходна година се очаква сумата да надхвърли 760 млн. евро, информира БНР. Така трансферите на емигрантите надминават дори преките чуждестранни инвестиции, влезли в страната през 2011 г., които достигнаха едва 740 млн. евро. И това не е окончателната сума на парите, които нашите сънародници изпращат в родината си. Защото статистиката не обхваща най-популярните и предпочитани канали на гастарбайтерите – неофициалните. Това са паричните трансфери по регулярно пътуващите рейсове, по приятели и познати, които отиват в България. Данните на БНБ показват, че изпратените пари от работещите в чужбина българи растат с 8,4 процента годишно. По официална информация повече от 1,2 млн. българи живеят и работят в чужбина.


За засилващата се роля на емигрантските пари в българската икономика говорят и данните на европейската статистика. През 2010 г. работещите в чужбина българи са вкарали в страната официално 760 млн. евро. Така България се нарежда на четвърто място в ЕС. Според Евростат, без тази сериозна финансова инжекция дефицитът по текущата сметка щеше да скочи със 160 на сто повече. От друга страна обаче, България е загубила 5,4 процента от БВП заради българите в чужбина, които работят за местните икономики. Казано с други думи, от икономическата емиграция страната ни губи близо 1 млрд. евро годишно. Това отчита годишният доклад на ЕК за заетостта в ЕС. Европейската статистика показва и други данни, свързани с България. Оказва се, че 7 на сто от трудоспособното българско население работи в други държави. Добрата новина е, че притокът на емигранти към западноевропейските страни е започнал да намалява. Причината е рецесията в тези страни, която ограничава пазара на труда и свива възможностите за работа. Така българската трудова миграция е намаляла с 18 на сто.


Данните на европейската статистическа служба съвпадат и с информацията на Националния статистически институт. Българската статистика отчита връщане на много емигранти, отишли на гурбет в страните от ЕС. Причините са същите. Свиването на пазара на труда кара много от българите, работещи в други държави, да се връщат по родните места и да търсят работа у нас. Тук обаче кризата също е обхванала основни сектори на икономиката и трудно се намира добра работа. Освен това, заплащането е много по-ниско от средностатистическите доходи в ЕС. Това кара много от върналите се емигранти да прекарат зимата у нас и напролет отново да търсят работа „по широкия свят”.


Въпреки тежкия труд, българските гурбетчии не искат да остават по родните си места. Една от причините е по-ниското заплащане, другата са условията на труд и живот, особено в малките градове и селата. Най-много емигранти има в Испания, Германия, Италия, Гърция и Великобритания. Българите там работят основно в сферата на услугите, хотелиерството, строителството, търговията, земеделието. От Института за икономически изследвания дават пример с българските емигранти в Испания, чиито основни разходи отиват в местната икономика, а не в българската. 60 на сто от работещите там имат собствено жилище, а близо три четвърти не желаят да се връщат в България. Същото се отнася и за Италия, където се намира една от най-големите български общности. Половината от българите там нямат намерение да се върнат в родните си места. И понеже говорим за емигрантските пари, ще споменем, че с най-много финансови средства подпомагат своите роднини и близки работещите в Италия. Месечно те изпращат средно около 190 евро на семействата си в България. Намаляват обаче емигрантските потоци от САЩ и Канада, отчитат експертите. Защото животът в тези държави е скъп и все по-малко пари остават за близките в родината.


Младите и образовани българи също гледат на „Запада” като на мястото, където могат да се реализират като специалисти и да направят кариера. Изтичането на мозъци е най-болезненият процес за българската икономика. България продължава да играе ролята на „донор” на високоспециализирани и висококвалифицирани кадри за западноевропейските държави. Потвърждават го и данните на Евростат. Според европейската статистика 70 на сто от младите хора в България твърдо са решили да се реализират в чужбина.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв