Свързани новини

22.12.2014 16:01

Българският Лувър отваря врати на 24 май 2015г.

Видян 1385 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Националният музеен комплекс, придобил популярност с името „Българския Лувър“, ще бъде открит на 24 май 2015 г. Това обяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на културата Вежди Рашидов.


На днешното си заседение правителството гласува за обединението на Националния музей на българското изобразително изкуство и Националната галерия за чуждестранно изкуство в София в Национален музеен комплекс, предава дартснюз.


Министър Рашидов каза, че комплексът вече има Акт 16, а сградата е абсолютно завършена. Той обяви още, че резултатите от анкета на сайта на Министерството на културата показват, че най-предпочитаното от хората име на бъдещия комплекс е „Квадрат 500“. И разясни: „Квадратът е художествена форма, 500 е абстракция“. Според министъра „всички музеи имат къси имена – Прадо, Тейт, Лувър, Дорсе”.


"Не е нужно да е разказвателно, като например „Българска роза от долината на Карлово“. Трябва да е нещо късо, разбираемо на всички езици. Но аз няма да го кръщавам. Хората трябва да кажат какъв да им е музеят“, разясни Рашидов.


"Българският Лувър" е един от най-значимите проекти в сферата на културата, финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2007-2013 г. Стойността на проекта е над 27 млн. лв., от които по оперативната програма са отпуснати 23 млн. лв. Националното финансиране е малко над 4 млн. лв. Изпълнител на проекта е „Главболгарстрой“ АД.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.