Свързани новини

22.12.2020 12:00

Българската Коледа с дарение за УМБАЛ Пловдив

Видян 1906 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Високотехнологична медицинска апаратура получи отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“ от инициативата „Българската Коледа. Там вече работи дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг, която е изключително необходима за малките бебета.

„Тъй като ние работим с доста деца, които са с отклонения в жизнените показатели, не могат добре да дишат и имат други проблеми и ги лекуваме в нашия интензивен сектор. Затова подобна апаратура е изключително важна за нашата работа. Как тя ни улеснява? Тъй като в реално време многократно ние бихме могли да изследваме кръвно-газов анализ на газовете в кръвта – кислород, въгледоредн диоксид. Това се случва в реално време, тоест веднага отчитаме резултата. Това може да допресе за по-адекватно преценяне на състоянието на детето и съответно някаква корекция на терапията. За пациентите може да се използва при всички възрастови групи, но най-голямо приложение тези апарати намират в неонатологията, защото те дават ценна информация за новороденото детенце. От друга страна, много важно, така се предпазват от болка, дискомфорт и допълнително страдание, което не е за пренебрегване при едно тежко болно дете“, заяви доктор Диана Аргирова, началник на отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“, предаде БНР.

В отделението по неонатология към УМБАЛ „Пловдив“ има различна модерна апаратура, но такъв клас, като дарената дигитална система за транскутанен кръвно-газов мониторинг до сега не е бил наличен.

„Ние разполагаме с доста монитори, но с такъв клас, който да ни дава едновременно тези два най-важни два кръвни газа, не сме имали. Всичко, разбира се, е свързано с по-добро качество на лечение и по-бърза и адекватна реакция, когато се налага. Това ще се използва при интубирани пациенти, които са с дихателна недостатъчност и на апаратна вентилация. Всички вече знаят и всички си мерят сатурацията, но за съжаление сатурацията е


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион