Свързани новини

22.11.2012 14:26

Българите предпочитат дамите във властта

Видян 1765 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Еврокомисар Кристалина Георгиева, столичният кмет Йорданка Фандъкова и министър Лиляна Павлова обират овациите на българите, пише Дарц нюз. Компания на върха на най-харесваните политици им правят президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Бойко Борисов и вицепремиерът Цветан Цветанов. Това показват данните от национално проучване на НЦИОМ от 1 до 7 ноември.


Георгиева се радва на 65% от народната любов, софийският градоначалник на 57 на сто, а на отличничката в кабинета "браво" казва всеки втори българин. Политик номер едно в национален план през ноември 2012 г. е президентът Росен Плевнелиев с одобрение от 52%.  Премиерът с одобрение от 43 на сто. В челните редици е и земеделец №1 Мирослав Найденов с процент по-малко.


Най-голям ръст - от 7%, бележи одобрението за работата на министъра на транспорта и информационните технологии Ивайло Московски, който е одобряван от 25%. През последните месеци расте както одобрението, така и неодобрението към министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Подобна е тенденцията и в оценките за работата на здравния министър. Нараства критичността към ресорите „социална политика” и „финанси”. Вежди Рашидов има 34% одобрение, Николай Младенов и Сергей Игнатов по 33%, а Свилен Нейков - 31 на сто.


Браво на депутатите казват 4 пъти по-малко българи, от тези, които ги критикуват - съотношението е 68%:17%. Неодобрението към правителството като цяло е двойно по-високо от одобрението - 57%:29%. Управляващите са критикувани най-често от възрастните и бедните респонденти, както и от твърдите симпатизанти на опозиционните партии.


Полицията върви нагоре


Леко нараства одобрението за работата на полицията и на армията (съответно с 2% и с 1%). В началото на ноември 42% одобряват полицията, а 40% – армията. Лек ръст (с по 2%) бележи одобрението към дейността на съда и на прокуратурата. Въпреки това обаче, одобрението към двете институции остава ниско. Българската православна църква е одобрявана от 48% от българите. Изследването приключи в дните около смъртта на патриарх Максим и данните не съдържат оценки за последвалите събития, уточняват социолозите.


Станишев с 28%, Първанов с 41 на сто


Лидерът на БСП Сергей Станишев е одобряван като лидер на парламентарна група от 28% от хората у нас. Експрезидентът Георги Първанов пък е харесван от 41 на сто и е шести по популярност сред българските политици. Той качва 7% одобрение в сравнение със септември, точно с толкова намалява и неодобрението му. Одобрението към Първанов расте в групите, традиционно подкрепящи БСП. Към момента Сергей Станишев е одобряван от 83% от социалистите, които се надяват изборът му за лидер на Партията на европейските социалисти да прелее сили на БСП за вота догодина.


Лидерът на „Атака” Волен Сидеров остава един от политиците с най-висока подкрепа сред своите избиратели (сред 92% от тях). За последния месец с по 2% се свива одобрението за работата на Красимир Велчев, председател на ПГ на ГЕРБ и на Иван Костов, съпредседател на ПГ на „Синята коалиция”. Одобрението към Мартин Димитров се повишава минимално – с 1%.


Меглена Кунева хит сред червените


Извън 10-те най-одобрявани български политици през този месец остава Меглена Кунева, одобрявана от една трета от българите. Подкрепата за нея расте с 2%, с колкото се увеличават и симпатизантите на партията й. Кунева запазва добри позиции сред левите избиратели (одобряват я 43% от тях), но губи симпатии сред привърженици на ГЕРБ. Даниел Вълчев от „България на гражданите” е одобряван от една пета от интервюираните и е приеман по-добре от левите избиратели.  


ГЕРБ не пада от върха


В началото на ноември ГЕРБ остава политическата формация с най-много привърженици. Симпатии към управляващата партия декларират 24,5% (с 2% по-малко в сравнение със септември). Близо 19% от интервюираните посочват, че симпатизират на БСП (с 1,5% повече от септември). Симпатии към ДПС изразяват 6,4%. През ноември с 2% нарастват привържениците на „България на гражданите”, които в момента са 6,2% от интервюираните. Като симпатизанти на „Синята коалиция” (СДС и ДСБ) се определят общо 3,6% от участвалите в изследването, а като симпатизанти на „Атака” – 3%.


От по-малките партии, симпатии около и над 1% събират: НФСБ (1,5%), НДСВ, РЗС и ВМРО. Ако на изборите се явяват само ГЕРБ И БСП НЦИОМ тестира хипотеза, при която на парламентарните избори една срещу друга се явяват само БСП и ГЕРБ.   Ако на предстоящите парламентарни избори се явят само следните две политически сили, за коя от тях ще гласувате? В подобна ситуация електоратите на двете партии се втвърдяват максимално – по 96% и от подкрепящите ГЕРБ, и от тези, които симпатизират на БСП, категорично заявяват, че ще гласуват за своите. В тази хипотетична форсирана ситуация 71% от симпатизантите на ДПС биха гласували за БСП. Ако трябваше да избират между ГЕРБ и БСП, 61% от привържениците на партията на Кунева не биха гласували, 22% биха дали гласа си за ГЕРБ, а 17% – за БСП. Половината от симпатизантите на „Атака” също не биха гласували в подобна ситуация, а останалите биха предпочели ГЕРБ. Привържениците на СДС и на ДСБ, както и политически апатичните избиратели, по-скоро не биха гласували, ако са изправени пред подобен избор.


80%: Кой беше Кабаиванов?


Емил Кабаиванов е непознат за над 80% от българите, поради което одобрението към него е много малък дял – 2 на сто, сочат данните на НЦИОМ.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

телец