Свързани новини

25.05.2013 10:35

Българите отново срещу ГМО в храните

Видян 1151 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Време е да си върнем храната. Време е за марш срещу Монсанто", гласи призивът за протест срещу най-големия производител на ГМО храни в света.


Протестните шествия, които се организират в социалната мрежа Facebook, ще се проведат днес от 14.00 часа в София и във Велико Търново. В старата столица шествието ще тръгне от Европейския център към сградата на общината, а в София – от площад "Независимост" към Министерството на земеделието и храните и към това на околната среда и водите.


Във флаерите, огласяващи предстоящия протест, организаторите обясняват защо излизат на марш: "За да защитим храната си; за да подкрепим малките стопанства; за да разпространим информация за опасностите от генетично модифицираните храни; за да популяризираме органични решения; за да покажем нередните отношения между големия бизнес и правителствата; за да наложим отчетност на тези, отговорни за корупцията".


Американската компания "Монсанто" е един от най-големите производители на ГМО-храни в света. Царевицата МОН 810 на американския гигант "Монсанто" е една от двете ГМО-култури, разрешени за отглеждане на територията на ЕС. Другата е картофа Амфлора на BASF, използван за производство на нишесте. Осем страни от ЕС - България, Франция, Германия, Люксембург, Австрия, Унгария, Гърция и Полша - поддържат предпазни клаузи, които забраняват на тяхна територия отглеждане на култури от две ГМО насаждения, разрешени за отглеждане в ЕС.


През януари 2013 година Европейската комисия реши да замрази процеса с разрешенията за отглеждане на генно модифицирани организми в рамките на Евросъюза до края на своя мандат през 2014 година и да преговаря по въпроса със страните членки.


В края на март тази година президентът на САЩ Барак Обама сложи името си под H.R. 933, приемствена резолюция за законопроект, одобрен дни по-рано в Конгреса, въпреки че повече от 250 000 души бяха подписали петиция с искане той да наложи вето върху законопроекта и върху онзи елемент в него, често наричан "Закон за защита на Монсанто". В законопроекта съществува разпоредба, която явно защитава от съдебни спорове биотехнологични корпорации, като базираната в Калифорния компания "Монсанто". С подписа на президента, селскостопанските гиганти, които се занимават с генетично модифицирани организми (ГМО) и генни създадени семена, са получили зелена светлина да продължат засаждането и продаването на ГМО култури, дори когато остават въпроси относно рисковете за здравето.


Редица са делата, в които "Монсанто" участва като страна. От години бразилски фермери водят съдебен спор с "Монсанто" за милиарди. Преди няколко години пет милиона бразилски фермери заведоха иск срещу Монсанто като обвиниха корпорацията, че им отнема 2% "по неправилен начин" от сумата от продажбата на годишната реколта. След реколтата 2003/04 година "Монсанто" изисква производителите да му плащат 2% от сумата, получена от продажбата на соя, отгледана от сертифицирани семена – които са патентовани и се водят интелектуална собственост на "Монсанто", твърдят представители на бразилските фермери.През април 2012 година окръжен съдия в щата Рио Гранде до Сул /в южната част на Бразилия/ се произнесе в полза на производителите и осъди "Монсанто" да върне суми, събирани след 2004 година на стойност най-малко два милиарда долара. Компанията обжалва и през февруари 2013 заяви, че спира да осребрява правата си върху семената на генномодифицираната соя Раундъп рейди /Roundup Ready/ от земеделските производители в Бразилия в очакване на "решение на съда". През август 2012 година в Бразилия американският гигант "Монсанто" отнесе и глоба от 250 000 долара за лъжлива реклама за генномодифицираната соя.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв