Свързани новини

07.08.2019 14:26

Българите отново без достъп до белодробни трансплантации

Видян 2215 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         Австрия спира трансплантациите на чужденци и така Илияна Христова засега остава последната българка, трансплантирана с бял дроб във Виена. Чакащите след нея 18 души няма да имат този шанс. Новината потвърди за bTV изпълнителният директор на ИА  Медицински надзор Росен Иванов.


  Клиниката, с която страната ни има договор за трансплантации на бял дроб на нуждаещите се българи, спира да работи с чужденци. Причината е липса на капацитет и недостиг на донори, за да обслужва вътрешните нужди на страната.


Операцията на Христова беше първа за български пациент след 2-годишно прекъсване. Нуждаещите се и близките им многократно протестираха с искания здравните власти у нас да намерят алтернатива, като някои от чакащите междувременно починаха.

    Припомняме, че в началото на годината Здравното министерство и университетската болница във Виена подписаха споразумение за обучение на български лекари в областта на трансплантологията на бял дроб. В този период, когато се обучават специалисти, проф. Клепетко пое ангажимент всяка година по 5 български пациенти, които имат нужда от белодробна трансплантация, тя да бъде извършена в клиниката на Виенската болница.


   Иванов посочи, че България води преговори с Германия и клиники в други европейски държави, но до този момент конкретен резултат няма. Това поставя под ново изпитание българите, чакащи за белодробна трансплантация.


   Такава операция към момента не се извършва в България и единствената надежда остава чужбина. Обучението зад граница на български лекари и сестри продължава.

 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

рак