Свързани новини

05.01.2022 18:01

Българите ядат най-малко плодове и зеленчуци в Европа след румънците

Видян 1043 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

бичащият родната продукция българин не консумира собствените си плодове и зеленчуци. Това показва проучване на статистическата агенция на ЕС Евростат. Според нея българите ядат най-малко плодове и зеленчуци в Европа след румънците, предаде Дневник.

Само пет от 100 българи съобщават, че всеки ден включват в менюто си по препоръчителните пет вида плодове и зеленчуци при средно за Европа един от трима.



През 2019 г. всеки трети европеец е заявил, че не яде ежедневно плодове и зеленчуци, а само 12% от населението е приемало препоръчаните пет порции на ден. Средно над половината от гражданите на ЕС (55%) са консумирали между една и четири вида дневно, отчита Евростат.



Сред страните от ЕС най-високият дневен прием от пет или повече порции е бил регистриран в Ирландия (33%), следван от един от най-големите производители в Европа - Нидерландия (30%), Дания (23%) и Франция (20%).



Най-малкият дневен прием е отчетен в Румъния, където едва 2% от населението се е хранело с поне 5 вида плодове и зеленчуци, следвана от Словения (5%) и Австрия (6%).



Жените ядат повече плодове и зеленчуци, отколкото мъжете - съответно 58% срещу 51% приемат от една до четири порции дневно. Същото се отнася и за дневния прием на пет или повече порции (15 процента спрямо 10%).
Според проучването повече мъже, отколкото жени, са отговорили, че изобщо не консумират плодове и зеленчуци (39% срещу 27%).


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 06.01.2022 01:31

    Да така е, но драстично намалената употряба на плодове и зеленчукове, си има едно дълбоко философско обяснение. Маловажната липса на плодове и зеленчукове, умело се компенсирга с едно мудро събститюдно деяние. А имено чрез яростно до степен на агресивност пушене на цигари и пиене на макар и некачествен, но твърд, винаги над 40 градусов алкохол. Сократ е казАл много отдавна, някъде още през началото на миналия 20 век: "Всеки сам си ПРЕЦЕНЯ" А аз още не мога да проумея какво е имал в предвид с тази сложна чуждица, 'ПРЕЦЕНЯ'???

  • 001 Anonimen 05.01.2022 21:46

    Едва ли е така, ядат ги но обработени.Току що омаах две чинии зеленчукова супа - карфиол, зелена, червена и оранжева чушка, моркови и домати, подправена с жълтък и кисело мляко. Вълшебно. И две пуешки кюфтета с гъбен сос. И една чаша червено. Наздраве!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот

Днес темите ще са свурзани най-вече с личния ви живот,