16.02.2015 16:30

Българинът се бои от рак, страда от алергии и умира от сърце

Видян 1173 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Българинът се страхува най-много от рак, боледува от алергии и умира от сърдечносъдови заболявания. Това съобщи проф. Генчо Начев, национален консултант по кардиохирургия, на дебат за лечението на сърдечните заболявания, организиран от в. "Труд" и Народното събрание.


Данните са от проучване на "Алфа рисърч" сред 1026 души от януари. Половината признали, че се боят от рак, а 20% - от сърдечна болест.


Статистиката за 2013 г. обаче сочи, че 65,1% от смъртните случаи у нас са причинени от сърдечносъдово заболяване, каза здравният министър Петър Москов. През 2010 г. делът им е бил 67,5% по данни на националния консултант по инвазивна кардиология доц. Божидар Финков. 


"Макар че този показател пада, остава 2 пъти по-висок спрямо средното за Европа. Затова и диагностиката и лечението на сърдечносъдовите болести е сред акцентите в управленската ни програма", добави министърът и уточни, че от 2016 г. в здравната система ще се финансират резултати.


Това щяло да стане с промяна в Закона за здравното осигуряване, която е внесена в парламентарната здравна комисия. 


"Залага се задължение на здравната каса да закупува услуги за осигурените от лечебните заведения при най-добри условия", каза д-р Москов. Той обясни какво означава това с пример от инвазивната кардиология. 


"В някои катетеризационни лаборатории 70% от изследванията са на по същество здрави хора. Това означава не просто допълнителен разход, а и възможност за сериозна увреда, включително инвалидизация и смърт. Резултатът трябва да е един от ясните критерии, по които касата ще разглежда работата на инвазивните лаборатории”, каза д-р Москов. Критериите се очакват в протокол, изработен от експерти в специалността.


При въвеждането на инвазивната терапия при остър инфаркт през 2008 г. над 60% от пациентите не получаваха стандарта за съвременния свят - реперфузионно лечение, което е страшно, каза доц. Финков. Сега 56% инфарктите се лекуват интервенционално, а смъртността пада от 6,5% на 4,5% за 4 г. до 2012 г.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

рак